Angelique Starreveld was politieagent van 1990 tot en met 1999. 'Het mooiste beroep van de wereld,' zo voelde dat voor haar. Maar nadat ze werd ingezet tijdens de Bijlmerramp in 1992, kreeg ze te maken met PTSS.
Ze schreef dit boek over PTSS naar eigen zeggen omdat ze zich: 'niet kon voorstellen dat ze de enige was met PTSS klachten die zijn voortgekomen uit het werk als onderdeel van het politiekorps.'
Ze deed een oproep in het korps om verhalen te delen. De bereidheid tot medewerking van de politiecollega’s was overweldigend en daarmee werd meteen de vinger op de zere plek gelegd: Er lopen (té) véél agenten rond met klachten. Daarnaast kreeg ze vele reacties van hulpverleners in andere beroepen, zoals traumachirurgen en ambulancemedewerkers. Ook die verwerkte ze in haar boek.
PTSS
Starreveld legt uit wat PTSS is en hoe het kan ontstaan. Dat is belangrijk want vaak ontstaat dit heel ‘sluipend.’ Soms is één heftige gebeurtenis voldoende, maar al te vaak is PTSS het gevolg van meerdere ingrijpende gebeurtenissen. Het slachtoffer is zich er in die gevallen in de regel niet van bewust dat hij of zij aan PTSS leidt.
De posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening die in het DSM-IV {DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders} staat. Het is het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen. Het wordt door psychologen en psychiaters gebruikt als classificatiesysteem. PTSS was in het verleden ingedeeld bij de angststoornissen. In de DSM-5 is de stoornis opgenomen in een nieuw hoofdstuk, namelijk onder de Trauma- en stressgerelateerde stoornissen.
Maak je iets engs of schokkends mee en verwerk je dat niet goed? Dat is de bron om PTSS te ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte gebeurtenissen (flashbacks). Je kunt je hierdoor zo slecht voelen dat het moeilijk is om de dagelijkse dingen te doen. Gelukkig is PTSS vaak goed te behandelen.
Niet mee naar huis nemen...
Jaren terug was ik actief als fotograaf bij de ‘Blauwe familie.’ Eerst vooral voor promotionele fotografie van (toen) Gemeentepolitie ’s Gravenhage en Rijkspolitie District ’s Gravenhage, maar later ook ter ondersteuning van wat toen de Technische Opsporings- en Herkennings Dienst (TOHD) (nu Forensische Opsporing) was. In die tijd hoorde ik – na zeer ingrijpende gebeurtenissen (en ongevallen) - dat je ‘het niet mee naar huis moest nemen.’ Soms sprak ik met politiemensen die hoorden: ‘Doe normaal,’ ‘Stel je niet aan,’ ‘Gewoon dóórgaan,’ en meer …
Kenmerken van PTSS
Kenmerken van PTSS zijn onder meer: de gebeurtenis telkens opnieuw beleven door herinneringen; de hele tijd op je hoede zijn en schrikken; niet in de buurt willen zijn van mensen of dingen die je aan het trauma herinneren; moeite om ergens je aandacht bij te houden; nare dromen en/of moeite met slapen; angst, verdriet of spanning voelen als je aan het trauma denkt of erover praat en ten slotte weinig tot geen contact zoeken met anderen.
Herken je de kenmerken van PTSS? Als je lid bent van de blauwe familie: zoek dan vooral contact met de bedrijfsarts of de korpspsycholoog. Ben je geen lid van de blauwe familie en werk je bij een andere organisatie en herken je deze klachten: neem dan contact op met je bedrijfsarts en/of je huisarts voor gespecialiseerde hulp.
Verhalen
Dit boek bevat verhalen over agenten en andere hulpverleners die PTSS ervaren. De problematiek van PTSS is vele malen groter dan we denken, evenals de impact ervan. Dat blijkt duidelijk uit de verhalen in Als de sirenes blijven loeien.
Ik hoop oprecht dat de openheid van de agenten in dit boek een eye-opener is voor agenten die dat ook zo ervaren én voor agenten die gekscherend zeggen dat het een ‘hype’ is, want dat is het zéker niet!
Ervaar je dit? Zoek ajb hulp!
Ik vind Als de sirenes blijven loeien een zeer waardevol boek met aansprekende en aangrijpende verhalen. Samensteller Angelique Starreveld pleit voor meer aandacht, begrip en tijdige hulp voor agenten met PTSS. En dat onderschrijf ik van harte.
Mijn waardering: 5 uit 5.
Over Cees van der Boom
Cees van der Boom ~ trotse pa van Joanne, Sietske & Irene ~ is Gecertificeerd Register Arbeidsdeskundige, Storyteller en Spreker. Eerder was hij Psychiatrisch Verpleegkundige, Politiefotograaf, Manager HRM, Life-Coach voor mensen met kanker, Re-integratiedeskundige, Mastercoach, Loopbaanprofessional en Bedrijfsmaatschappelijk werker. Op zijn website staan uitgebreidere versies van zijn recensies.