Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Samenwerkingscode - ‘Goed onderbouwd en zeer helder’

Martijn Daalder geeft aan het begin van ‘De Samenwerkingscode’ duidelijk aan dat zijn boek niet gaat over samenwerken, maar over samenwerkingsverbanden. In dit zeer overzichtelijke boek neemt hij de lezer mee in samenwerkingsstructuren en inrichtingskenmerken. We vernemen dat het niet het doel is dat mensen verbindt, maar de regels. Het is een belangwekkend boek voor de vele organisaties die overwegen om over te gaan tot samenwerken.

Peter de Roode | 15 november 2022 | 2-3 minuten leestijd

Martijn Daalder stelt in De Samenwerkingscode dat we een samenwerkingscanvas nodig hebben, en komt vervolgens met dat canvas. Daarin behandelt hij zes inrichtingsvraagstukken die ten grondslag liggen aan ieder samenwerkingsverband:

1. De bron en aard van de regels - over gemaakte afspraken.

2. Besluitvorming - over het voorkomen en oplossen van conflicten. Worden besluiten collectief genomen, of is ieder voor zich?

3. Operatie - wat gebeurt er binnen de samenwerking? Doet ieder zijn eigen ding en worden er taken verdeeld of juist samen uitgevoerd?

4. Investering en opbrengsten - dit kenmerk gaat over ieders directe en geplande investeringen in termen van aandacht, tijd, geld, informatie, rechten en andere middelen. is daar iets over geregeld?

5. Levenscyclus - dit gaat over de levensduur en fasering van de samenwerking.

6. Risico's - welke bijkomende en bijzondere risico's lopen de partijen vanwege en tijdens de samenwerking?

Dilemma

Daalder bespreekt een fundamenteel dilemma van organisaties: je autonomie bewaren en tegelijkertijd verplichtingen aangaan met de andere partij. Hij spreekt van een comfortzone wanneer in een situatie waarin maximale controle over eigen processen en kosten samengaan met de laagst mogelijke externe binding. De vraag die hij de lezer vervolgens voorlegt is heel interessant. Op basis van welke voorwaarden willen organisaties hun comfortzone verlaten? Welke offers zijn ze bereid te brengen?

Efficiency

De kern van het boek is een uitgebreide beschrijving van de drie typologieën van samenwerking. Die zijn de combine, de coalitie en de alliantie. Het zijn typologieën die volgens de auteur al duizenden jaren bestaan. De eerste vorm komt relatief vaak voor en is het meest informeel, terwijl de laatste vorm veel formeler is. Maar, zo stelt de auteur: met het aangaan van een alliantie geef je zeggenschap over de partnership waaraan jezelf deelneemt uit handen. Daalder stelt dat bij samenwerking vaak verlies aan efficiency optreedt, en dat dit helemaal niet erg is. Daarom is het goed de samenwerking te richten op effectiviteit.

Elke typologie kent zijn eigen vorm van efficiencyverlies. Daarom reikt Daalder hulpmiddelen aan om vast te stellen welke typologie het best bij jouw organisatie past. Daarnaast waarschuwt hij: bij twijfel niet samenwerken.

Onderbouwd

De Samenwerkingscode is theoretisch goed onderbouwd. Een aantal praktijkvoorbeelden zou niet hebben misstaan. Maar de inhoud is zeer helder en het boek zal zeker zijn plaats in de literatuur weten te vinden.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden