Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Scenarioplanning in de praktijk - ‘Handzaam en praktisch’

Scenarioplanning is een van de krachtigste gereedschappen in toekomstverkenning. Organisaties die zich willen voorbereiden op onzekere toekomsten doen er goed aan om hiermee te werken. Michiel de Vries en Jeroen Toet bieden met Scenarioplanning in de praktijk een handzaam praktijkboek waarin ze toelichten hoe zij met scenarioplanning werken. 

Freija van Duijne | 5 december 2022 | 1-2 minuten leestijd

Toekomstverkenning is een relatief nieuw vak dat in de tweede helft van de twintigste eeuw tot bloei is gekomen. Zowel overheden als bedrijven hebben de technieken van toekomstverkenning aangegrepen om te kunnen inspelen op een veranderende wereld en wendbaar te kunnen koersen op een succesvolle toekomst.

Bekendheid

Toch heeft toekomstverkenning nog niet de bekendheid die andere takken van organisatieadvies wel hebben. Daarom is het goed nieuws dat er geregeld boeken over toekomstverkenning verschijnen en dat we in dit vak openhartig zijn bij het delen van onze kennis. Zo kunnen mensen kennismaken met de werkwijze van toekomstverkenning en de opbrengsten die hiermee worden gegenereerd. De Vries en Toet hebben een mooie aanvulling gedaan op de literatuur met dit handzame en praktische doe-boek over scenarioplanning.

Scenario's

Toekomstscenario’s zijn onderbouwde verhalen over de toekomst. Aan de basis liggen invloedrijke trends die een verschillende richting op kunnen gaan. Dat maakt de toekomst onzeker. Met toekomstscenario’s probeer je deze onzekerheid te ‘vangen’ in coherente verhalen. Door na te denken over de impact van een set van scenario’s leer je hoe je als organisatie kan anticiperen op elk van die scenario’s. Ook leer je signalen te herkennen die duiden op een van de scenario’s, zodat je strategieën kunt toepassen die in lijn zijn met dat scenario’s. Bedrijven die gebruik maken van toekomstverkenning zijn aantoonbaar winstgevender dan vergelijkbare bedrijven die zich niet op de toekomst oriënteren.

Vijf overzichtelijke stappen

De vijf overzichtelijke stappen in het boek van De Vries en Toet helpen organisaties om met scenarioplanning aan de slag te gaan. De hoofdstukken zijn kort en overzichtelijk ingedeeld vanuit de onderwerpen die worden behandeld. Er staan tekstboxen in met voorbeelden van een fictieve casus. De auteurs zetten tabellen en grafieken in om het geheel te verduidelijken. Voor iedereen die aan de slag wil gaan met scenarioplanning, is Scenarioplanning in de praktijk een overzichtelijk boekwerk dat je op weg helpt.

Over Freija van Duijne

Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden