Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Lef kun je leren - ‘Toont het nut van lef’

Egbert Edelbroek zet in ‘Lef kun je leren’ via een stappenplan uiteen hoe je kunt werken aan het ontwikkelen van je lef. Het is een zelfhulpboek voor individuen en voor coaches. De insteek om vanuit het perspectief van lef naar persoonlijke ontwikkeling te kijken is origineel, maar de onderbouwing daarvan is minder vernieuwend. Desalniettemin is het boek de moeite waard als je een professionele coach bent en iets wilt toevoegen aan je interventie-repertoire.

Thomas Cech | 6 december 2022 | 2-3 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

De centrale belofte in LEF kun je leren is dat lef voor een groot deel te ontwikkelen is. Edelbroek zet in 7 stappen uiteen hoe je op incrementele wijze je lef kunt vergroten. De stappen zijn helder en de auteur onderbouwt ze met theorieën en modellen zoals de kernkwadranten van Ofman, Big five persoonlijkheidstype, de VUCA wereld, de theorieën van Kahneman, de fixed en growth mindset van Dweck en meer. De auteur toont aan dat individuen, maar ook organisaties baat kunnen hebben bij de ontwikkeling van lef.

Cultureel perspectief

In de inleiding schetst Edelbroek het cultureel perspectief waaruit het boek geschreven is. Hij laat daarmee zien dat lef geen universele definitie heeft, maar per cultureel verschilt. ‘Westers’ lef betreft bijvoorbeeld niet zozeer fysieke uitdagingen, maar zit hem in doelbewust angsten trotseren en risico's aangaan om daarmee een waardevol doel te bereiken.

De stappen

Stap 1 in de methode is het uitdagen van je comfortzone. Hier is het doel om te komen tot een nastrevenswaardig doel. In de tweede stap legt Edelbroek uit waarom het neurologisch gezien uitdagend is om te veranderen. Hij legt uit hoe je dat kunt omzeilen, bijvoorbeeld door je doelen uit te spreken richting andere mensen (externe hulp).

In stap 3 maak je gebruik van interne hulpbronnen om je lef te ontwikkelen. Je eigen kernkwaliteiten helpen je bij het ‘upgraden van je vuur’ zoals de auteur dat noemt. In stap 4 staat hij stil bij angsten die er op je pad komen als je bezig bent met het ontwikkelen van meer lef. Hij presenteert technieken om de angsten te herkennen, en daar vervolgens op effectieve wijze mee om te gaan. In deze stap wijst hij psychologische denkfouten die je kan maken, zoals aversie, beschikbaarheidsheuristiek, affectheuristiek.

In stap 5 staat Edelbroek stil bij de rationele angsten en risico’s die er op je pad komen. Hier komen technieken als Mindfulness ter sprake om je succesvol door deze fase te leiden. Stap 6 is het daadwerkelijk dingen gaan doen, actie gaan ondernemen. Aan de slag gaan en feedback krijgen op je acties. De laatste stap gaat om het evalueren van hetgeen je daarvoor gedaan hebt, om uiteindelijk te kunnen excelleren.

Reflectie

Elk hoofdstuk eindigt met reflectievragen en oefeningen, waarbij ik me soms afvraag hoe ik die in de praktijk kan brengen. Het laatste hoofdstuk legt het verband tussen lef in organisaties en hedendaagse management filosofieën als Lean en Scrum. Interessant om te constateren hoe lef ontwikkelen succesvol kan bijdragen aan dergelijke methodes. 

Mocht je al veel zelfhulpboeken hebben gelezen, dan voegt dit boek weinig nieuwe inzichten toe. Edelbroek plaatst de bekende inzichten wel in een ander perspectief, door vanuit het concept lef naar te kijken. Al met al maakt het boek maakt zijn belofte voor een groot deel waar. De auteur blijft in mijn beleving wel te veel schipperen tussen de theorie en de praktijk. Indirect is dat een compliment: ik zie de praktische toepassingen van de 7 stappen, en ik wil graag weten hoe ik ze het beste kan zetten.

Over Thomas Cech

Thomas Cech is expert in het verhogen van resultaat en trainer bij www.salesimprovementgroup.com

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden