Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

4000 weken - Timemanagement voorbij

Er is een aantal manieren om mensen over te halen tot ander gedrag. Zo kun je iemand exact uitleggen wat er moet gebeuren. Of zelf het goede voorbeeld geven. Ook kun je de achterliggende rationale toelichten, zodat mensen hun gedrag in een breder kader kunnen plaatsen. 

Danny Mullenders | 6 december 2022 | 3-4 minuten leestijd

Een andere manier is mensen met de neus op de feiten drukken en op het hart drukken hoe belangrijk het is. En wat iemand er dan mee doet, dat is dan aan die persoon. Ik denk dat 4000 weken in deze laatste categorie valt. Daarnaast illustreert Oliver Burkeman hoe je tot een zinvolle invulling van je leven kunt komen.

4000 weken

Het gemiddelde mensenleven duurt volgens de auteur zo’n 76 jaar. Teruggerekend naar weken is dat pakweg 4000 weken: Burkeman kiest een mooi rond getal, en dat resoneert. Ik denk dat het  tastbaar genoeg is voor de lezer om zich iets bij voor te stellen. En terwijl het in eerste instantie een lange periode lijkt, is het ook weer niet zo lang dat het abstract of onoverzichtelijk wordt.

Eigenlijk is het – bij nader inzien – best een korte periode. En dat is wel even een reality check, en best schrikken. Zeker ook als we weten dat we ook nog eens behoorlijk wat tijd verknoeien aan dingen die we, als we terugkijken, niet hadden willen doen. Ook omdat we geen regie nemen en ons de dingen laten overkomen, blijft er dus ruimschoots minder dan 4000 weken over. En dan heb je nog je vroege kinderjaren en je puberteit, waarin je minder bewust bent van je regiemogelijkheden en speelbal kunt zijn van je emoties.

Persoonlijke vragen

Oliver Burkeman scheef eerder voor The Guardian en heeft een tweetal eerdere boeken op zijn naam staan. Ik schat in dat Burkeman met dit nieuwe boek wil helpen om de tijd ons beschikbaar is, zo goed mogelijk in te vullen op een manier die bij jou past. Je kunt dus zelf regie voeren en eigen keuzes maken. Precies dit perspectief vind ik hoopgevend.

Oliver Burkeman weet in 4000 weken op de persoon te spelen door de lezer persoonlijke vragen te stellen waar toch wel even bij moet worden stilgestaan. Hij laat je dieper nadenken over het accepteren van de onzekerheden in het leven, en de onvermijdelijkheid van onze sterfelijkheid. Zijn boek zet daarmee aan tot (zelf-)bewustzijn.  

Hij stelt vragen als ‘hoe zou je deze week invullen als je vooraf wist dat het je laatste was?’. Terwijl hij dit met lichtheid en relativering doet, is dit toch wel behoorlijk confronterend, wat mij betreft.  

Burkeman zet zijn visie kracht bij door te putten uit citaten en inzichten van diverse bekende mensen uit alle hoeken van de wereld en geschiedenis. De citaten vliegen je hier en daar om de oren. Sommigen zijn misschien dooddoeners die je al vaak hebt gehoord, anderen zullen hun impact zeker hebben.

Belangrijk in het leven 

Wat je keuzes ook zijn, dit boek levert bewijsvoering dat het leven in ieder geval te kort is om het uitsluitend anderen naar de zin te maken. Je komt op thema’s als: zorg dat je efficiënt en goed omgaat met die tijd. En: wees duidelijk in wat je wilt en verwacht van de ander. Wat ik positief aan het boek vind is dat het niet zoveelste timemanagement boek is. Je zou kunnen zeggen dat het boek moderne time-managementtechnieken slim gecombineerd met boeddhistische en stoïcijnse technieken van loslaten en accepteren. Wees geen Atlas of moeder Teresa en draag het gewicht van de wereld niet op je schouders, maar probeer jouw weg erin te vinden!

Afdronk

4000 weken is aangenaam en toegankelijk geschreven, het richt zich op praktische wijze tot de lezer. Het leest makkelijk en door de vele voorbeelden blijft het zeker niet in theorie hangen.

Minpunt van deze Nederlandse vertaling zit hem in de vormgeving. de marges aan de paginaranden zijn vrij klein, zodat de pagina’s zowat te vol staan met tekst. Het papier is betrekkelijk dun, waardoor de tekst een beetje doordrukt.

Maar al met al is 4000 weken een prima boek voor mensen die praktische psychologie, filosofie en timemanagement willen benutten om inzichten en ander gedrag te komen.

Over Danny Mullenders

Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden