Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Crucial conversations - ‘Betrouwbaar boek over gespreksvaardigheden’

Crucial conversationsvan Joseph Grenny, Kerry Patterson, Ron McMillan is een boek over gespreksvaardigheden voor wanneer het er echt toe doet. Het is een leesbaar boek dat -hoewel het niet uniek is - iets toevoegt op het gebied van gespreksvaardigheden.

Hans de Witte-van Mierle | 8 december 2022 | 3-4 minuten leestijd

Never judge a book by its cover. Toch heeft de cover invloed gehad op mijn keuze dit boek te lezen: Crucial Conversations. Het oogt als een betrouwbaar boek over gespreksvaardigheden.

Voor mij waren er, behalve de cover, een aantal dingen die ervoor zorgden dat ik dit boek wilde lezen. De ondertitel (gespreksvaardigheden voor als er veel op het spel staat) gaf mij een hint over wat ik zou kunnen verwachten. Dan is er het aantal auteurs; er staan er maar liefst vijf op het omslag: Joseph Grenny, Kerry Patterson, Ron McMillan, Al Switzler en Emily Gregory. Zo’n aantal duidt meestal op een boek met goed gefundeerde informatie. Daarbij komt nog dat Crucial conversations voor het eerst werd gepubliceerd in 2002. Het feit dat het nog steeds veel verkocht wordt zegt waarschijnlijk iets over de kwaliteit van het boek. Ik las de herziene editie uit 2022.

Drama

Het eerste hoofdstuk van Crucial conversations legt uit wat dat eigenlijk is, een cruciaal gesprek. Het gaat om gesprekken waarin de deelnemers: een heftig verschillende mening hebben, die gaan om kwesties die je écht belangrijk vindt en waarin alle emoties er een warboel van maken.

De manier waarop de meesten van ons dat soort gesprekken voeren werkt niet helemaal lekker: we lopen vast in misverstanden, ruzies en andere drama’s. Maar er is hoop: sommige mensen zijn een ster in dit soort situaties, zo stelt het boek. De auteurs hebben bestudeerd wat die mensen dan precies doen en zeggen. Die informatie hebben ze goed geanalyseerd en de uitkomsten gevat in een duidelijk model met bijbehorende technieken en vaardigheden. Dit alles zou je moeten inzetten voor één doel: het gesprek tot een dialoog maken, waarin alle meningen in gelijke mate aan bod komen.

Chronologie

Het vervolg van het boek heeft drie delen, die als het ware de chronologie van cruciale gesprekken volgen: Voordat je begint te praten, Terwijl je praat en Als je afrondt. De rode draad in deze drie delen is het centrale model van het boek: de Gedragsroute.

De Gedragsroute is een verklaringsmodel voor onderliggende psychologische processen in een cruciaal gesprek. Het gaat uit van een logisch verloop: Je ziet en hoort de ander > Je maakt een verhaal waarin die waarnemingen passen > Dat leidt tot een bepaald gevoel > Wat de basis vormt voor je gedrag.

Bewustwording

Als je niet oplet, kan je helemaal in je Gedragsroute meegesleept worden. Het eerste deel gaat daarom vooral om bewustwording. Wat ik hier het beste vind uitgewerkt zijn de handvatten om je Gedragsroute te toetsen. Blijf je in gesprekken bij het onderwerp, blijf je bij jezelf en wat je echt wilt bereiken? Toetsing en zelfonderzoek vergroten je bewustzijn en helpen om je basishouding te versterken in lastige gesprekken. Of, zoals in het boek staat: start vanuit je hart.

Vaardigheden

In het gedeelte dat over het gesprek zelf gaat, leer je vaardigheden ontwikkelen die je kan inzetten. Veiligheid in het gesprek staat daarbij centraal. Het boek legt uit hoe je kan herkennen dat de veiligheid wankelt en hoe je die kan borgen. Omdat ook jouw mening aan bod komt, is het ook handig om te weten hoe je die op een goede manier over te brengen.

Net als andere zelfhulpboeken moet je bij dit boek meegaan in de lijn van de auteurs. Om dit te garanderen geven zij hoog op over de unieke methoden die zij bieden, hun gespreksvaardigheden zouden je zelfs kunnen vrijwaren van ernstige ziekten. Het boek biedt een daadwerkelijk goede aanpak in cruciale gesprekken. Het centrale model werkt goed om een consistente aanpak te hebben in cruciale gesprekken. De elementen van deze aanpak zijn echter ook in verschillende andere boeken te vinden. Denk aan Geweldloze communicatie, People skills en Getting to yes.

Crucial conversations voldoet aan mijn verwachtingen; het is inderdaad een betrouwbaar boek over gespreksvaardigheden, dat terecht al jaren in herdruk is.

Over Hans de Witte-van Mierle

Hans de Witte - van Mierle is adviseur, projectmanager en trainer. Hij werkt in het sociaal domein, met als specialisaties participatie, gedragsverandering, brede samenwerking en transitietrajecten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden