Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Klimaatalmanak - ‘Duidelijk èn duizelingwekkend’

Duidelijk èn duizelingwekkend. Kan dat van toepassing zijn op één en hetzelfde boek? Je zou zeggen van niet, maar dan heb je ‘De Klimaatalmanak’ van The Carbon Almanac Network en Michel Porro nog niet gelezen. Een boek met ‘alles wat je altijd al wilde weten over het klimaat*’ (* maar te bang was om er een vraag over te stellen). 

Peter Streefkerk | 22 december 2022 | 3-5 minuten leestijd

Dagelijks worden we via de media overvallen met berichten over het klimaat en dan met name de klimaatverandering. Je ziet door de bomen het bos niet meer? Dat kan ik me heel goed voorstellen. En dan nog. Als je het allemaal wel overziet: Wat is waar en wat is niet waar? Wat wordt door wie ingezet om zijn eigen boodschap te verkondigen en hoezeer wordt de waarheid daarbij geweld aangedaan? In ‘De klimaatalmanak’ zetten de auteurs zelf terecht kanttekeningen bij de onderzoeken die zij voor de publicatie van dit boek hebben achterhaald. Soms zijn die multi-interpretabel. Al is het maar vanwege de complexiteit van klimaatverandering en de vele factoren die daar verantwoordelijk voor zijn. Het pleit voor de integriteit van de auteurs dat zij daar eerlijk over zijn.

Duidelijk

De complexiteit van de klimaatverandering zou je als lezer met een gemiddelde of slechts beperkte kennis van techniek, biologie en chemie kunnen afschrikken om dit dikke boek te kopen en te lezen. Dat gevoel had ik vooraf zelf ook enigszins, maar mijn nieuwsgierigheid won het van de weerstand. En ik ben niet teleurgesteld. Ja, natuurlijk komen er moeilijke verhalen in voor, maar zonder uitzondering worden die vervolgens ‘vertaald’ naar begrijpelijke tekst, nader verduidelijkt met tabellen of vereenvoudigd door de koppeling naar herkenbare voorbeelden. Door die duidelijke teksten leest het boek gemakkelijk weg, waardoor je je zelf af en toe wel moet afremmen om de consequenties van wat je leest goed tot je te kunnen laten doordringen.

Duizelingwekkend

Het aantal feiten in het boek is duizelingwekkend te noemen. Ik kan dan ook niet uitsluiten dat je daar op een gegeven moment moedeloos en/of moe van wordt. Moedeloos zou jammer zijn, omdat het boek niet voor niets geschreven is. Namelijk om bewustwording te creëren over alles wat met het klimaat en klimaatverandering te maken heeft. Te voorkomen is die moedeloosheid niet, want zoals eerder gezegd betreft het een complexe uitdaging die niet in korte tijd is op te lossen. Moe worden van alle feiten die daarnaast nog eens confronterend zijn, kan ik me eveneens goed voorstellen. Daarvoor heb ik als advies om zo af en toe de tabellen en infographics over te slaan en gewoon stug door te lezen. Het boek er weer eens bij pakken en de feiten er op naslaan kan namelijk altijd. Ik denk overigens dat de auteurs het zo ook bedoeld hebben.

Almanak, bijbel, encyclopedie, atlas

De titel voor deze Nederlandse uitgave deed me in eerste instantie denken aan de Enkhuizer Almanak. Een boek dat in tegenstelling tot De klimaatalmanak ieder jaar vernieuwd wordt, maar daarnaast vol staat met voorspellingen (over het weer), wetenswaardigheden, verhalen, tips en als vraagbaak fungeert over onderwerpen die in geen enkel ander naslagwerk bijeen zijn gebracht. Een omschrijving die dus aardig overeenkomt met de inhoud van De klimaatalmanak. Andere associaties die me vervolgens na het lezen te binnenschoten waren die van klimaatbijbel, klimaatencyclopedie en klimaatatlas. Alle drie hadden ze in meer of mindere mate de titel kunnen zijn van dit bijzondere boek.

Met name het onderdeel ‘Klimaatverandering voor beginners’ leverde bij mij heel wat noodzakelijke verduidelijking op die ik voor het lezen van de overige onderdelen nodig had. Omdat het boek niet alleen door wetenschappers geschreven is, maar ook door kunstenaars, ondernemers, docenten en andere mensen die geloven dat het nog niet te laat is om de klimaatverandering te stoppen, sprak het boek mij zeer aan. Mede door de titels en de logische volgorde van de onderdelen: Dit is de waarheid, Scenario’s, Gevolgen, Oplossingen, Wiens taak is het? en De weg wijzen word je als lezer attent gemaakt op feiten om vervolgens in actie te komen.

Eindoordeel

Meer aandacht krijgen voor het klimaat, de klimaatverandering en dat onderbouwen met relevante feiten. Dat doet het boek wat mij betreft. Als je echter op de website van Managementboek kijkt, komt het boek vooralsnog niet verder dan 155 als hoogste verkooppositie. Dat is jammer, het boek verdient beter. Niet alleen vanwege het vele schrijf- en niet te onderschatten redactiewerk dat aan het boek ten grondslag ligt, maar ook vanwege het belang voor huidige en toekomstige generaties.

Over Peter Streefkerk

Peter Streefkerk is eigenaar van Respect Inkoopconsultancy. Hij is actief met interim-management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van boeken over contractmanagement en inkopen. Met Octavia Siertsema maakt bij een podcast over aanbesteden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden