Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Groeien met je bedrijf - ‘Praktische tips waarvan je veel profijt zult hebben’

‘Groeien met je bedrijf’ met als subtitel ‘Professionaliseren en optimaliseren voor ondernemers’, trekt ongetwijfeld direct de aandacht van elke ondernemer. 

Peter Vermeulen | 31 januari 2023 | 3-4 minuten leestijd

Of je nu een start-up of spinoff begint, of een bedrijf start of overneemt. De titel maakt duidelijk dat als je als ondernemer Groeien met je bedrijf niet leest je een aantal kansen kunt missen. Elke ondernemer wil en moet bovendien groeien, professionaliseren en optimaliseren.

Het boek is geschreven door de succesvolle en ervaren registeraccountant Marjan Heemskerk. Tot hier ging het goed zul je wellicht denken. Maar een Registeraccountant die een boek schrijft hoe jij als ondernemer beter moet gaan ondernemen?

Een vooroordeel

Persoonlijk heb ik het geluk al jaren een registeraccountant aan mijn zijde te hebben. N, die naast zijn normale werkzaamheden en verantwoordelijkheden mij en mijn bedrijven elke keer weer scherp houdt. Bovendien maakt hij ons scherper. Alles in het belang van het bedrijf, maar ook  privé. Hij is een sparringpartner die niet schroomt om kritische vragen te stellen. Met andere woorden: Hij denkt proactief mee hoe we het bedrijf kunnen laten groeien, professionaliseren en optimaliseren.

Zo is het ook met Marjan Heemskerk. In Groeien met je bedrijf noemt zij dit ‘Het gat dichten tussen wat ondernemers weten en wat accountants denken dat ondernemers weten’. En dat gat is regelmatig een probleem. Marjan Heemskerk ontkomt er niet aan voor veel ondernemers open deuren te willen openen. Een ervaren ondernemer zal tijdens het lezen met regelmaat denken: ja dat begrijp ik, of dat wist ik ook wel. Maar dat geldt waarschijnlijk niet voor alles dat in het boek staat. Bovendien is het nuttig om het allemaal weer eens terug te lezen.

Cashflow

Daarnaast is er natuurlijk een groep ondernemers waarvoor Heemskerks vakgebied geen bekend terrein is. Voor deze groep is Marjan Heemskerk een kanjer. Ze weet bijvoorbeeld beknopt en op eenvoudige wijze uit te leggen hoe je als ondernemer meer kunt verdienen met je maandelijkse analyse, en hoe je op de juiste wijze budgetteert. Maar ook hoe je de cashflow kunt optimaliseren. Dat alles ondersteunt ze met heldere voorbeelden.

En al is dit allemaal bekend voor je, dan zit de kracht ook hier in de herhaling. Zie het als opfrisser of reminder. Door de wijze waarop Marjan Heemskerk het beschrijft ontstaat een boek dat vlot wegleest. Nergens is het een saai financieel boek.

Fiscale voordelen

In deel II en III beschrijft Heemskerk hoe je als ondernemer kunt professionaliseren, groeien en gebruik kunt maken van fiscale voordelen. Heemskerk reikt een prachtige handleiding aan die je erbij kunt pakken om met je eigen registeraccountant te bespreken. Heemskerk heeft daarbij nergens de wijsheid in pacht, en wekt niet de indruk volledig te willen zijn. Haar doel is jou het zelfvertrouwen te geven om je accountant de vragen te stellen die je eerder niet durfde te stellen.

Marjan Heemskerk levert met ‘Groeien met je bedrijf’ een zeer leerzaam en goed leesbaar boek af. Ze neemt je op eenvoudige wijze mee in de wereld van bedrijfsfinanciën. En voordat je het weet, ben je helemaal op de hoogte van je kort vreemd vermogen, wat beperkt aftrekbaar is en of je pensioen fiscaal wel goed geregeld is. Of hoe het gesteld is met je EIA, KIA, MIA en VAMIL. En krijg je antwoord op de vraag of je geld mag lenen van je eigen bedrijf.

Kortom, Groeien met je bedrijf is een handzaam boek met praktische tips waarvan je als ondernemer veel profijt zult hebben. Wees niet verbaasd als je na het lezen van Groeien met je bedrijf ook een ‘happy financial’ geworden bent.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden