ACE - Bereik je droomdoelen met een topsportmentaliteit past niet in een hokje. Het is deels een biografie, deels een zelfhulpboek en deels een businesscase. Ik kan me voorstellen dat de schrijver, Pauline Mulder, over zichzelf zegt dat ze niet in een hokje past. En ik kan me voorstellen dat ze dat over alle mensen zegt. In haar boek erkent ze de ups en downs waar iedereen op zijn eigen manier mee te maken krijgt.
Levels
In zeven logisch opvolgende hoofdstukken, die zij levels noemt, combineert Mulder haar levensverhaal met principes uit de sport- en zakenwereld. Van het stellen van een missie, via trainen de top bereiken - en daar vervolgens blijven. De hoofdtekst wordt hier en daar onderbroken. Bijvoorbeeld door flashbacks, autobiografische beschrijvingen van cruciale gebeurtenissen uit haar leven. Maar er zijn ook opdrachten, puntsgewijze samenvattingen en quotes. De quotes zijn allemaal van Rafael Nadal, de tennisser die Mulder bewondert. Alle onderbrekingen zijn duidelijk gemarkeerd door kaders en achtergrondkleur, wat het goed behapbaar maakt.
Persoonlijk
ACE - Bereik je droomdoelen met een topsportmentaliteit is deels biografie - Mulder beschrijft haar eigen leven en gebruikt dit als voorbeeld voor lessen naar succes. De manier waarop ze dat doet is wonderlijk echt en persoonlijk. Laat me dat toelichten door wat veel voorkomende zwakke plekken van succes- en zelfhulpboeken te noemen.
Zwakten in het genre
De belangrijkste misser in het genre heeft te maken met hindsight bias. Een succesvol persoon kijkt terug en benoemt de sleutels tot dat succes. Onbewust labelt zijn brein de gebeurtenissen als ontstaan door eigen invloed, terwijl er veel meer factoren hebben meegespeeld.
Overtuigende algemeenheden zijn ook een kwaal van beide genres. Schrijvers herhalen fragmenten van wetenschappelijke inzichten, zonder de kern ervan te kennen of uit te diepen. Nog erger: het rondstrooien van onbewezen wijsheden. Alles wordt uit de kast gehaald om mensen deze écht werkende methode te laten geloven.
Een ander punt is oordeelsrisico. Dat ligt in het verlengde van de twee andere punten, en heeft te maken met de psychologische omkeerbaarheid van het verhaal. Waar een auteur stelt: deze stappen leiden naar succes, kan het uitblijven van succes een (vaak onbedoeld) oordeel oproepen. Want, zo is de onderliggende logica, je hád succes kunnen hebben, dus het ligt vast aan jezelf.
Oprecht
Terug naar Mulder. De schrijfstijl, de opbouw, het gevoel van dit boek ademen oprechtheid. En dat is een hele opluchting. In het boek zijn de zwakke plekken echt nog wel te vinden, alleen voelen ze niet zo zwaar. Ik kan me er eigenlijk niet zo druk over maken, en dat is op het conto van Mulder. Hier hebben we iemand waartegen mensen hebben gezegd: ‘Nou zeg, je kan wel een boek schrijven over jouw leven’, die het vervolgens heeft gedaan.
De ervarings-reflex
De oprechtheid maakt ook dat Mulder weinig last heeft van de ervarings-reflex. Die gaat zo: alle dingen die je meemaakt lijken opeens op wat diegene heeft meegemaakt. De ergste vorm daarbij is het naar zich toe trekken van de kwesties van een ander - how can I make this about me?
De schrijfstijl heeft een aangename dubbeling. In de opeenvolgende beschrijvingen gebruikt Mulder de tweede persoon, bijvoorbeeld: ‘Als je ruggengraat toont, zul je regelmatig weerstand krijgen.’ Het dubbele zit vooral in het gevoel dat bij mij opkomt, dat het zowel biografisch als coachend is. Dat maakt het menselijk - Mulder is open - én haalt de angel uit de ervarings-reflex - het gaat ook over mij als lezer.
Disclaimer
Ik heb dit boek niet gelezen met de ondertitel in mijn achterhoofd: bereik je droomdoelen met een topsportmentaliteit. Ik heb geen droomdoelen, daar is mijn leven te leuk voor. Toch ga ik een heel eind mee in de gedachten van Mulder. Discipline gaat mij makkelijk af, ik denk dat doorzetten belangrijk is en dat communicatie transparant hoort te zijn. Er zou wat mij betreft wel een disclaimer bij het boek mogen: resultaten uit mijn verleden bieden geen garantie voor jouw toekomst.
Over Hans de Witte-van Mierle
Hans de Witte - van Mierle is adviseur, projectmanager en trainer. Hij werkt in het sociaal domein, met als specialisaties participatie, gedragsverandering, brede samenwerking en transitietrajecten.