Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Mijn baas draagt ook een onderbroek - ‘Leesplezier en reflectie’

Gelukkig maar, was mijn eerste gedachte bij het zien van de titel van ‘Mijn baas draagt ook een onderbroek’. Want als baas, of moet ik tegenwoordig zeggen als inspirerend/coachend leider, geef je natuurlijk graag en vanzelfsprekend het goede voorbeeld. Toch…?

Christel Deckers | 22 februari 2023 | 1-2 minuten leestijd

Op een bijzonder persoonlijke manier nemen Hessiëlle Kerkhoff en Laurent de Vries hun lezers mee in hun soms zeer intieme briefwisselingen. Hessiëlle doet dat vanuit haar onderwijsachtergrond en Laurent vanuit zijn zorgachtergrond, die inmiddels is aangevuld met onderwijservaring. De briefwisseling is zeer interessant. De volgende onderwerpen passeren de revue: Verbinding, ruimte, ego, vragen, geloven, ethiek & deugden, uithouden, talenten, waarheid en creatie.

Pyjama

Soms bespreken ze de onderwerpen vanuit een filosofisch perspectief. Op pagina 86 lezen we bijvoorbeeld: ‘er kan alleen tegenspraak zijn als er waarheden zijn die uitgesproken worden’. Maar ook komen ze met concrete voorbeelden. Op pagina 60 vertelt Laurent over het meedraaien van een nachtdienst in een verpleeghuis. Hij besluit om zelf ook een pyjama aan te trekken zodat het voor de (verwarde) bewoners minder bevreemdend is dat hij daar rondloopt.

Perspectivistische lenigheid

Laurent en Hessiëlle hebben het in hun brieven over ‘ruimte geven’. Bij mij roept dat het beeld op van een ouderwetse leider, die van bovenaf ruimte geeft… Mooier en passender in deze tijd is voor mij het beeld dat je als leider ‘ruimte kunt laten ontstaan’…. Dat vergt wellicht nog wat lenigheid in denken en doen?

Voor dat laatste introduceren de auteurs de term ‘perspectivistische lenigheid’. Dat wil zeggen dat je: ‘Dingen doet met hoofd en hart die buiten je comfortzone liggen. Niet als doel op zich, maar soms is het nodig om op deze manier ons werkelijke verlangen vorm te geven’. Met deze prachtige woorden sluit ik deze recensie af, alvorens ik iedereen veel leesplezier wens en tijd voor reflectie gun.

Daar neem ik nu zelf ook de tijd voor!

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden