Naarmate de lift hoger ging, werd de werkvloer steeds blanker. Dat was de trieste constatering van Kevin Karena na een bezoek aan een groot bedrijf in Brussel. Kevin is student Rechten. Hij heeft Congolese roots. Kevin is deelnemer van A seat at the table (ASATT), een organisatie die de kloof wil dichten tussen jong divers talent en het bedrijfsleven. Oprichter Youssef Kobo beschrijft de ervaringen van Kevin in zijn boek A seat at the table. Het is een van de verhalen die aangeven dat er nog veel moet gebeuren op het gebied van diversiteit en inclusie binnen het bedrijfsleven. Met zijn boek wil Kobo aanzetten tot actie. ‘Er is de afgelopen decennia al genoeg gefilosofeerd over diversiteit.’
Gefilosofeerd over diversiteit en inclusie is er de laatste jaren zeker. Ook verschijnen er met enige regelmaat nieuwe lezenswaardige boeken over dit belangrijke onderwerp. Het boek van Kobo is een welkome aanvulling. Omdat hij inderdaad verder gaat dan theorie alleen.
Nieuw verlangen
Kobo begint met het vertellen van zijn eigen levensverhaal. Hij groeide op in een rijtjeshuis in het Belgische Mechelen. Zijn opa liet in de jaren zestig een dorpje in Marokko achter zich om in België aan de slag te gaan als zogenoemde ‘gastarbeider’. Huis en haard werd verlaten om een totaal nieuwe wereld in te stappen. Niet voor niets stelt Kobo dat de ‘eerste generatie’ nog heimwee heeft naar het moederland.
De derde generatie heeft een nieuw verlangen: ‘een volwaardige plaats in de samenleving zonder etiketten en vooroordelen’. Binnen veel bedrijven lijkt de enige plaats die beschikbaar is, echter de begane grond…
Aanspreken
Kobo spreekt in zijn boek niet alleen bestuurders en CEO’s aan, maar ook de jongeren die vechten tegen de talloze vooroordelen in de samenleving. ‘Kom niet aan met die bullshit dat het hier moeilijk is. Wat je nodig hebt, is ambitie, zelfredzaamheid en ondernemerschap.’ Als praktische tips geeft hij het volgende mee:
1. Wees leergierig
2. Blijf niet hangen in zelfbeklag
3. Twijfelen is deel van het groeiproces
4. Grijp de kansen, want ze zijn er
5. Benut elke kans om te leren
6. Een kop koffie opent deuren
7. Tegenslag hoort erbij
Leiderschap
Stevige taal. Waarmee Kobo niet ontkent dat de weg naar de top voor jongeren van wie ouders of grootouders niet in België of Nederland zijn geboren zijn moeilijker is. ‘De frustratie waar ik al jarenlang mee rondloop is dat, telkens ik de ivoren torens van onze samenleving binnenstap, ik enkel maar witte mensen zie. Eens ik terug buiten kom, zie ik in de straat alle kleuren van de regenboog.’ En Kobo gaat verder: ‘Zo ben ik tot het besef gekomen dat onze bedrijven, organisaties, vakbonden, politieke partijen, het middenveld… allemaal gevangen zitten in een ivoren toren, waardoor de kennis over de allochtone werkkrachten dramatisch beperkt of gebrekkig is. Er is veel onwetendheid. Daardoor is er geen affiniteit.
En juist aan die onwetendheid wil Kobo met zijn organisatie en boek iets doen. ‘Diversiteit begint aan de top en dat vraagt durf,’ zo stelt hij.
Ook heeft hij een aantal tips voor de leiders binnen onze samenleving:
1. Diversiteit en Inclusie is een continu proces
2. Rekruteer leiders die zich bewust zijn van de waarde van Diversiteit en Inclusie
3. Kijk met open geest
4. Zorg ervoor dat iedereen zich emotioneel veilig voelt
5. Organiseer geregeld cultuurevents
Werk aan de winkel
Kenmerken van goed leiderschap zijn volgens Kobo (h)erkennen van individuele verschillen, commitment, voorbeeldrol van het management op het sturen op culturele diversiteit, het creëren van draagvlak en zorg dragen voor een veilige omgeving waar men kan leren van fouten. Kobo verwacht dat mede door dit leiderschap de shift die de maatschappij gemaakt heeft rond klimaatverandering, identiek is aan de shift die de komende jaren zal gebeuren rond diversiteit. ‘Organisaties met enige tegenwoordigheid van geest beseffen dat er werk aan de winkel is. […] Doe vandaag al iets, hoe eenvoudig en simpel dan ook, doe iets!’
En als ik dan nog een suggestie mag doen: zet die eerste simpele stap door dit boek van Kobo aan te schaffen. Het is een mooi betoog over het dichten van de kloof.
Over Henk Jan Kamsteeg
Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie