Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zelfverzekerd spreken - Een goed startpunt

Als je sprekersambities hebt, moet je ergens beginnen. Omdat ik zelf verwacht begeleiding nodig te hebben, is mijn eerste ingeving een cursus. Die zijn best een investering, heb ik al gemerkt. En de laatste keer dat ik aan mijn geldboom schudde, was ik niet onder de indruk van de oogst.

Dymph Neeteson | 4 mei 2023 | 2-3 minuten leestijd

Sprekerscursussen zijn ongetwijfeld de investering waard, maar zover ben ik nog niet. Dan is een boek lezen wel zo laagdrempelig. En ik lees graag, dat scheelt. Het boek is Zelfverzekerd spreken geworden van Gijs Nillessen en Jonas van der Vlucht. Chique, zwarte kaft met gouden letters. Het oog wil ook wat.

Vluchtgedrag

De auteurs leggen je in dit boek onder meer uit hoe je brein werkt in combinatie met spreken in het openbaar. Je eerste reactie is namelijk: vluchten! Dat je het spannend vindt, is dus doodnormaal.

Verder leren ze je:

  • Hoe je je punt maakt in een presentatie

  • Welke stappen je doorloopt ter voorbereiding op je presentatie (overigens heel herkenbaar voor mij als copywriter. Ik verdiep me ook eerst in mijn doelgroep bepaal het doel van mijn tekst en maak duidelijk wat er voor de lezer te halen valt).

  • Wat storytelling is

  • Welke strategieën je kunt toepassen om het publiek aan je lippen te laten hangen

Al met al is Zelfverzekerd spreken een overzichtelijk boek met praktisch toepasbare tips. Achterin is ruimte voor aantekeningen en voor het invullen van de verschillende onderdelen van je presentatie om tot een gestructureerd geheel te komen.

En toen was het stil…

Mijn grootste leerpunt uit het boek is dat stiltes belangrijk zijn. Vaak zijn we bang om die stilte te laten vallen, is mijn ervaring. Dat mensen dan denken dat we de draad kwijt zijn als we niet meteen doorratelen... Terwijl korte pauzes iets wat je zojuist gezegd hebt extra krachtig laten overkomen.

Ik ben ervan overtuigd dat je alles kunt leren. Ook goed presenteren, zelfs als je redelijk talentloos lijkt. Of in de tiende versnelling praat, zoals ik. Ik zou me er in ieder geval niet door laten weerhouden.

Startpunt

Zoals gezegd, verwacht ik zelf meer begeleiding nodig te hebben bij mijn toekomstige keynote dan dit boek biedt. Maar het is zeker een goed startpunt om eens serieus na te denken over je presentatie. En alvast een en ander uit te werken.

Dan moet je wel bereid zijn om de verschillende stappen te doorlopen. En daar leent Zelfverzekerd spreken zich uitstekend voor. Omdat Nilessen en Van der Vlugt je bij de hand nemen.

Over Dymph Neeteson

Dymph Neeteson is (ICT-)tekstschrijver, Copywriter en LinkedIn Trainer met kennis van Social Selling, SEO, E-mail-marketing, Marketingcommunicatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden