Waarom doe ik toch wat ik doe? Of juist niet wat ik wel wil doen? Hoe komt het dat ik me nog zo vaak voorneem om mijn administratie op orde te krijgen, maar dat het er toch steeds niet van komt? (Asking for a friend…) Waarom kan ik maar niet stoppen met werken, terwijl ik slecht slaap en pijn in mijn lijf heb? (Veel voorkomende vraag in mijn coachpraktijk). Veel van ons gedrag lijkt onverklaarbaar. Brugman neemt je in haar boek Verander niks mee in je onbewuste processen die aan dit gedrag ten grondslag liggen. Ze doet dat aan de hand van Voice Dialogue. Deze methodiek gaat ervan uit dat iedereen verschillende subpersoonlijkheden heeft, verschillende ‘ikken’. En die sturen je gedrag, bewust maar zeker ook onbewust. Door ermee in dialoog te gaan, leer je jezelf echt goed kennen.
Minority Stress Model
Iedereen heeft ikken waarvan je het bestaan niet vermoedde, omdat ze ver verstopt zaten. Het boek begint daarmee: welke kanten van onszelf mogen er eigenlijk niet zijn? Welk gedrag heb je nooit geleerd of zelfs afgeleerd door je opvoeding of omgeving? Mag je huilen, kwetsbaar zijn? Hoe zit het met seksualiteit? Mag je het laten merken als je boos bent? En pas je je aan als je anders bent dan de rest? Ga je je dan gedragen zoals ‘het hier nu eenmaal hoort’? Brugman beschrijft het Minority Stress Model van Meyer dat laat zien dat ‘anders zijn’ dan de meerderheid voor stress zorgt. Die zelfs fysieke gevolgen kan hebben. En dat willen we niet natuurlijk. Dat betekent dat de ikken die voor dat ‘anders zijn’ zorgen, beter diep weggestopt moeten worden. In Verander Niks leer je hoe je die weggestopte ikken weer kunt leren kennen en hoe je ze een productieve plek in je leven kunt geven. Dat kun je doen door te werken met een coach die de methodiek beheerst. Brugman geeft voorbeelden uit haar eigen beroepspraktijk van hoe die begeleiding eruit kan zien. Interessant is dat zij ook reflectieopdrachten en oefeningen geeft. Daarmee kun je zonder begeleiding je ikken leren kennen en, zoals ze het zelf noemt, er vriendschap mee sluiten.
Fijne verteller
Brugman is een fijne verteller. Haar kennis van Voice Dialogue is gedegen, ze was ook een van de auteurs van het Nederlandse basisboek Ik (k)en mijn ikken. De theoretische basis van haar boek komt tot leven door anekdotes uit haar werkpraktijk en uit haar eigen leven. Deze beschrijft ze met humor en zelfrelativering. Angst om haar kwetsbare ik te laten zien, heeft zij in ieder geval niet! En heerlijk ook dat ze soms lekker inconsequent is. Eerst pleiten tegen stappenplannen, en dan toch een stappenplan geven? Tjsa, daar hadden verschillende van haar ikken een andere mening over.
Laagdrempelig en praktisch
Verander Niks is een fijn boek voor iedereen die zijn of haar gedrag beter wil leren begrijpen. Het is laagdrempelig en praktisch. Ook voor coaches is het een goede kennismaking met Voice Dialogue. En als ze er - zoals ikzelf met veel plezier - al mee werken, dan biedt het boek nieuwe perspectieven en verfrissende inzichten. Heel inspirerend dus!
Over Liesbeth Tettero
Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl).