Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Praktijkboek Bedrijfsovername - ‘Een zeer gedegen boek’

Frits Beunke en Joost Coopmans, twee zeer ervaren financieel professionals brengen met ‘Praktijkboek Bedrijfsovername’ een zeer gedegen boek uit. Ze schreven het met name voor de ondernemer in het MKB die zijn bedrijf wenst te verkopen, of een bedrijf gaat aankopen. Het praktijkboek beoogt het gehele proces van verkoop en koop uiteen te zetten en ondernemers inzichten te geven.

Peter Vermeulen | 5 juni 2023 | 2-3 minuten leestijd

Beunke en Coopmans weten als geen ander dat momenteel veel bedrijven te koop worden aangeboden. Of binnenkort op de markt komen. De timing van hun Praktijkboek bedrijfsovername is dan ook perfect. Het aantal bedrijven dat in de etalage staat is de afgelopen periode met ruim 30% gestegen. MKB bedrijven hebben last van stijgende kosten die de winstmarge onder druk zetten. De vrees is dat dit probleem de komende maanden alleen nog maar groter zal worden. Groei door overname biedt die ondernemer een oplossing. Ik schreef daar eerder over in een recensie van het boek Groei door overname.

Keuzestress

Geïnteresseerden in overnames zullen te maken hebben met keuzestress, en dan heb ik het niet alleen over bedrijven die te koop staan. Er zijn daarnaast behoorlijk wat boeken over dit onderwerp verschenen. Waarin onderscheidt Praktijkboek Bedrijfsovername zich ten opzichte van de andere boeken over bedrijfsovernames? Beunke en Coopmans beschrijven niet alleen alle noodzakelijke hoofdthema’s. Ze gaan ook dieper op de materie in dan menig ander boek over dit onderwerp. Bovendien is het allemaal zeer goed en leesbaar opgeschreven. Hierdoor is het boek meer dan een praktijkboek geworden.

Kop tot staart

Het duo behandelt het bedrijfsovernameproces van kop tot staart. Ze gaan uitgebreid in op het verkoopklaar maken van een bedrijf, de bedrijfswaardering en de voorbereiding van een verkoop. Ook de transactievormen, vastleggingsvormen en due diligence krijgen de nodige aandacht. Zij gaan ook diep in op de onderhandelingsstrategie, het overnamecontract en kapitaalverschaffers. Daarnaast beschrijven de heren zeer uitgebreid wat de wettelijke bepalingen en fiscale aspecten zijn. Ze sluiten het geheel af met antwoorden op de vraag wat er gebeurt na overdracht van de onderneming.

Het prachtige boek heeft een een uitgebreide begrippenlijst en literatuurlijst. Ook hierin onderscheiden de heren zich. 

Gedegen

Beunke en Coopmans zijn erin geslaagd om iedereen die te maken krijgt met een bedrijfsovername, zowel als koper als verkoper, een zeer gedegen en goed leesbaar praktijkboek te leveren. Het is bovendien zeer goed te gebruiken als naslagwerk. Alle hoofdstukken zijn onafhankelijk van elkaar leesbaar.

De theoretische aanpak van Beunke en Coopmans leest vlot weg en de theorie is direct in de praktijk toepasbaar. 

Ik noemde ze al: Dit boek is onmisbaar voor MKB ondernemers die hun bedrijf willen verkopen of ondernemers die een bedrijf over willen gaan nemen. Daarnaast is het uitermate geschikt en interessant voor bankiers, investeerders, notarissen, accountants, fiscalisten en M&A adviseurs. Kortom: Iedereen die te maken krijgt of gaat krijgen met een bedrijfsovername mag Praktijkboek Bedrijfsovername eigenlijk niet missen.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden