Dit boek is anders. Wie maakt er nou een boek dat niet bedoeld is om te lezen, maar toch geen kleurboek is? O ja, je hebt natuurlijk Wreck this journal van Keri Smith. Nou, dit boek is nog steeds anders.
Vakjes
Dit boek is funest voor je vakjes. Verwachtingen moeten aan de kant. Het is design thinking én positieve psychologie. Rare combi, toch? Maar het blijkt best lekker samen te gaan. De vakjes lollig en nuttig blijken ook samen te kunnen. Al bladerend zit ik regelmatig te grijnzen en denk vervolgens: goh, dat kan natuurlijk ook. Vergeet de titel niet: er zijn maar weinig managementboeken met zo’n lange titel. En hoewel de titel een getal bevat, is het toch goed onderbouwd en zonder open deuren. Anders dan bijvoorbeeld De 7 eigenschappen van effectief leiderschap of Een werkweek van 4 uur.
Auteurs
Dit boek is gemaakt door twee serieuze auteurs. Guido Stompff is design thinking-adel. Samen met Teun den Dekker heerst hij in het Nederlands taalgebied. Zingeving en interventie zijn het terrein van Jacky van de Goor. Ze is het dichtste wat je kan komen bij de verpersoonlijking van toegepaste positieve psychologie. Je verwacht van deze twee een dik boek (leren band, gouden letters, je kent het wel). Maar dit is een klein, felgeel boek met weinig tekst.
Voorbeeld
Wat staat er dan in? Elke bladzijde is een opdracht, een manier om bezig te zijn met het oplossen van je probleem. Een mooi voorbeeld: de complotbenadering. Die bladzijde vraagt je ervan uit te gaan dat je probleem onderdeel is van een complot. Je schrijft op hoe dat complot in elkaar zit. Het moet een wild complot zijn, dus aliens mogen in de beschrijving voorkomen. Vervolgens kijk je welke onderdelen van het complot zo gek nog niet zijn. Dat zijn richtingen waar de oplossing kan liggen.
Einde boek
Dit boek is gemaakt om te gebruiken. Dit boek is gemaakt om te verbruiken. Want als je het uit hebt, is er geen boek meer over. Letterlijk niet. Je moet de bladzijde die je gaat gebruiken er uitscheuren. Echt waar, de bladzijden zijn zelfs geperforeerd om het uitscheuren makkelijk te maken. Dus als je alle bladzijden gebruikt is het boek letterlijk ten einde. Als je het tenminste gebruikt zoals het bedoeld is. Ik geef je een geïmproviseerde gebruiksaanwijzing, dan weet je zeker dat je het op de goede manier doet.
Gebruiksaanwijzing
Heb een probleem - Als je geen problemen hebt, dan verdenk ik je van robotica en stuur ik de AI-politie op je af. Heb je wel een probleem, dan zit je goed. Qua menselijkheid, maar ook om dit boek verder te kunnen gebruiken.
Raak vast in je probleem - Het liefst lekker goed vast. Het liefst met meerdere mensen. Het uitzicht op een oplossing moet echt weg zijn.
Ga piekeren - Hier kun je een methode naar keuze toepassen. Mijn advies is om weg te blijven van ‘wakker liggen’ en ‘geen hap door je keel krijgen’. Klagen bij de koffieautomaat kan natuurlijk wel.
Pak 111 losbrekers voor meer plezier bij het oplossen van problemen erbij - Verzamel eerst een groepje mensen. Bijvoorbeeld die collega’s van de koffieautomaat. Blader blind door dit boek en scheur de eerste de beste bladzijde eruit. Let op: niet spieken. Laat het boek het werk doen.
Ga aan de slag - Laat de bladzijde aan iedereen zien. Kopieer hem op A3-formaat, zet hem in de groepsapp. Eerst allemaal even lachen, dan precies doen wat er staat. Pak er nog wat koffie bij, ga ergens zitten en ga praten, denken en schrijven.
Geniet van je oplossing - Het zou kunnen dat je na het uitvoeren van stap 5 nog geen oplossing hebt. Dan doe je het nog een keer. Er komt gegarandeerd een oplossing uit. En die is hoogstwaarschijnlijk anders dan je had bedacht (anders had je het al bedacht). Koop dan een doos ijsjes en ga met z’n allen met je benen op het bureau zitten genieten.
Conclusie
Dit boek is zo anders, dat het werkt. Wanneer je moe bent van al het lezen, vergaderen en piekeren over een probleem, neem dit boek dan serieus en ga lachend aan de slag.
Over Hans de Witte-van Mierle
Hans de Witte - van Mierle is adviseur, projectmanager en trainer. Hij werkt in het sociaal domein, met als specialisaties participatie, gedragsverandering, brede samenwerking en transitietrajecten.