Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Flow - ‘Een parel’

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met tegenslag in ons leven. In ‘Flow’ leert Mark Tuitert je in 10 praktische lessen om een sterke mindset te ontwikkelen en om te surfen op de golfen die het leven ons brengt.

Hendrika Willemse-Vreugdenhil | 21 juni 2023 | 2-3 minuten leestijd

Er zijn al veel boeken geschreven over flow en mindset, maar dit is toch echt wel een parel als je het mij vraagt. Misschien spreekt het boek me extra aan doorde topsportachtergrond van auteur Mark Tuitert. Die heb ik zelf ook dus het is vaak herkenbaar. Maar toch heb ik het boek met een arceerstift in de hand gelezen.

10 stapppen

In het boek Flow legt Tuitert in 10 hele concrete stappen uit hoe jij een ijzersterke mindset kunt bouwen voor een stromend leven. Ik noem ze even:

Stap 1 – Omgaan met tegenslagen: In de eerste stap wordt beschreven hoe we het beste met tegenslagen en angsten kunnen omgaan en hoe je deze naar je eigen hand kunt zetten.

Stap 2 – Oordelen: In deze stap lees je over het belang van het stellen van oprechte vragen en hoe je zonder oordeel met situaties en mensen kunt omgaan. Ook lees je hoe je los kunt komen van je eigen vooroordelen en objectief kunt leren kijken.

Stap 3 – Winnen: Doelen hebben is natuurlijk prachtig, maar uiteindelijk gaat het om het proces daar naartoe. Waar heb je invloed op en waar niet en hoe ga je hier mee om zodat je geniet van de reis die je aflegt.

Stap 4 – Teambelang: Natuurlijk is eigen geluk belangrijk en nemen je eigen doelen een prominente plek in je leven in. Echter wat is jouw plek in dit grotere geheel en hoe zorg je ervoor dat je ook vormgeeft aan je verlangen om onderdeel te zijn van iets groters.

Stap 5 – Het lot: In dit hoofdstuk lees je hoe je leert te omarmen wat er voor je voeten gegooid wordt in het leven en hoe je daar het beste van kunt maken.

Stap 6 – De dood: Leven met het einde in zicht. De dood is onvermijdelijk, maar kan je ook helpen om bewuster te leven en meer te genieten van dat wat ons gegeven is.

Stap 7 – Geluk: Hoe zorg je ervoor dat je jouw geluk niet continu voor je uitschuift, maar ook in de huidige momenten intens gelukkig kunt zijn?

Stap 8 – Kompas: In dit hoofdstuk ga je op zoek naar jouw missie en leer je jouw capaciteiten inzetten waar je ze voor gekregen hebt.

Stap 9 – Karakter: Hoe zorg je ervoor dat je het juiste karakter ontwikkelt om te blijven leren en jezelf te blijven verbeteren?

Stap 10 – Daden: Daad bij het woord voegen en gewoon gaan doen!

Concrete oefeningen

Het boek is heel prettig om te lezen en biedt veel voorbeelden die de stappen ook direct toepasbaar maken. Iedere stap bevat ook nog eens hele concrete oefeningen en reflectievragen om mee aan de slag te gaan. Ieder hoofdstuk bevat daarnaast een alinea waarin heel concreet de vertaalslag gemaakt wordt wat het voor jou kan betekenen. Bovendien biedt Tuitert ook met regelmaat een kijkje in zijn eigen ervaringen en zijn persoonlijke verhaal. Wat mij betreft is Flow een aanrader voor iedereen die positief in het leven wil staan en een sterke mindset wil ontwikkelen!

Over Hendrika Willemse-Vreugdenhil

Hendrika Willemse-Vreugdenhil is spreker, high performance coach en voormalig topsporter. Ze werkte ruim 20 jaar in de techsector. Ze heeft haar eigen IT-bedrijf opgebouwd en met succes verkocht en bekleedde daarna directie- en managementfuncties bij verschillen techbedrijven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden