Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Daarom doen ze dat - ‘Verdieping in wat mensen beweegt’

Mensen vertonen ineffectief gedrag dat bovendien niet logisch is. Als je dat gedrag van een afstand waarneemt, vraag je je af wat sommige mensen bezielt. Zien ze zelf niet dat het niet werkt? Wanneer dit gedrag dichtbij komt - omdat het bijvoorbeeld en collega of medewerker is die zich zo gedraagt - dan kan het zelfs ergerlijk zijn. Vaak hebben we dan ook snel een oordeel klaar.

Roy van den Anker | 30 juni 2023 | 2-3 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

In Daarom doen ze dat nodigt Danny Mullenders de lezer uit om voorbij het ergerlijke gedrag te kijken. Is er een reden voor dit gedrag, en wat ligt eronder als je de ui afpelt? Het is een welkom geluid in een maatschappij waarin oordelen snel en hard zijn. Zonder toetsing nemen we elkaar de maat om vervolgens op basis van slechts oppervlakkige informatie mensen volledig te ‘cancellen’. Een gevaarlijke trend, omdat in de snelheid waarmee dit gebeurt in rap tempo heel veel mensen gediskwalificeerd worden.

Praktijkverhalen

Danny Mullenders kijkt wél naar het gedrag, en naar wat eronder ligt. Als assessment-, ontwikkel- en organisatiepsycholoog, en personal en teamcoach heeft hij vanuit die professionele hoedanigheid veel mensen gesproken en in Daarom doen ze dat deelt hij de voorbeelden uit zijn praktijk. Verhalen over bijvoorbeeld de manager met faalangst, de teammanager die zo dienstbaar is dat ze geen grenzen stelt, de high potential die ondanks alles niet tot zijn recht komt, de voorbeelden zijn talloos en recht uit de praktijk.

Duiding

De voorbeelden worden geduid, en vergezeld van de achtergrondverhalen die tijdens coaching of assessments naar boven gebracht worden. Verhalen die letterlijk verklaren: Daarom doen ze dat! Mullenders toont hoe de inzichten vervolgens gebruikt zijn om eigen gedrag bij te sturen, medewerkers naar een volgend niveau van presteren te brengen, of duidelijkheid te bieden bij het werven van nieuw personeel. Is deze potentiele kandidaat geschikt, of is deze medewerker ontwikkelbaar? Het zijn slechts twee van de vragen die met de inzichten beantwoord kunnen worden.

Psycologische theorieën

Naast de verhalen van de mensen die de auteur in zijn eigen praktijk heeft begeleid geeft het boek een inleiding in een aantal psycologische theorieën. Mullenders wisselt de praktische verhalen af met een korte toelichting op bijvoorbeeld de STARR-methodiek, de Big Five persoonlijkheidstheorie, de kernkwadrantenmethodiek van Daniel Ofman, en de visies van andere bekende namen zoals bijvoorbeeld Nietzsche. Het zijn slechts korte toelichtingen. Verwacht niet dat je na het lezen als een professional assesments kunt afnemen of kunt coachen richting ander gedrag, maar de toelichtingen geven net iets meer inzicht in onderliggende patronen van gedrag.

Uitnodiging om verder te kijken

Daarom doen ze dat is door de afwisseling van herkenbare verhalen uit de praktijk enerzijds, met theoretische kaders anderzijds opnieuw een heel lekker leesbaar boek geworden. Waar het eerste boek van Mullenders (Laat je niet kiezen) vooral uitnodigde om bewust te zijn van je eigen gedrag en de keuzes die je maakt, is zijn tweede boek een uitnodiging om net even verder te kijken. Hetzij bij jezelf, of in de omgang met anderen. Daarom doen ze dat is dan ook bijzonder geschikt voor mensen die zich (bijvoorbeeld in hun rol als formeel of informeel leidinggevende of manager) oprecht willen verdiepen in wat mensen beweegt en voorbij de eigen ergernis naar het gedrag van anderen willen kijken.

Het is een welkome uitnodiging om verder te kijken wat mensen beweegt om vervolgens te concluderen dat we allemaal ‘maar’ mensen zijn. Dat de aangehaalde voorbeelden soms heel herkenbaar zijn en een spiegel voorhouden draagt daar zeker aan bij.

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden