Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

I will teach you to be rich - ‘Het lezen zeker waard’

Wellicht heb je geldgoeroe Ramit Sethi al voorbij zien komen in de Netflix serie ‘How to get rich’, waarin deze financieel expert mensen in de Verenigde Staten helpt om van hun geldproblemen af te komen. Er is ook een boek: ‘I will teach you to be rich’ is een praktische en bovendien pragmatische methode om een betere relatie te krijgen met jouw bankrekening, dat wat erin komt en dat wat eruit gaat.  

Marthe Walter | 2 augustus 2023 | 3-4 minuten leestijd

Laat ik eerlijk zijn: Wanneer ik boektitels lees die roem en rijkdom beloven, moet ik m’n kokhalsneigingen onderdrukken. De gouden bergen die door menig goeroe beloofd worden, klinken op papier vaak makkelijker dan in de praktijk. Precies daarom koos ik Ramit Sethi’s I will teach you to be rich voor mijn volgende boekreview. Ik geloof namelijk in het verbreden van je wereldperspectief en weet intussen dat een boek soms beter kan zijn dan de titel. Met een gerust hart beloof ik jullie: ook dit boek is beter dan de titel.

Investeren in je dromen

Tijdens het lezen word ik al snel gerustgesteld: Sethi doelt met ‘rijk’ namelijk niet op een maandelijkse 10K op je rekening (maar bedragen als deze zijn natuurlijk niet verboden), maar op wat rijkdom voor jou persoonlijk betekent. Misschien wil je elke week naar de sauna, 5 keer per jaar op vakantie of simpelweg de maandelijkse zekerheid dat je je rekeningen kunt betalen zonder dat je daar iets voor hoeft te laten. Sethi belooft lezers in 6 weken naar ‘hun rijke leven’ te leiden en ik moet zeggen: zijn boek zet je absoluut aan het denken met vragen als ‘Weet je waar jouw volgende € 100 naartoe gaat? Hoe kun je nu beginnen met sparen voor jouw dromen van de toekomst (wie 5 jaar €500 per maand spaart kan een huis kopen met een aanbetaling van € 30.000)? Waarom geef je je geld uit zoals je het nu uitgeeft en welke overtuigingen zitten daaronder?’

Onderzoek je overtuigingen

Sethi’s boek zet je aan het denken en doen. Met als eerste stap het onderzoeken van jouw overtuigingen en de financiële keuzes die daaruit volgen. Zo kocht ik bijvoorbeeld al jaren een telefoonabonnement met een maandelijkse afbetaling, zonder me echt te realiseren dat je dan altijd meer betaalt dan wanneer je het in een keer afkoopt. Tot op heden spaarde ik geld in plaats van te beleggen. Mijn studieschuld betalen stelde ik graag zo lang mogelijk uit en zo kan ik nog wel even doorgaan. Na het lezen van dit boek opende ik een spaarrekening bij een andere bank, startte ik met beleggen, voerde ik voor het eerst gesprekken over geld met mijn geliefde en besloot ik dat het afbetalen van mijn studieschuld een grotere prioriteit heeft dan het sparen voor een nieuwe computer.

Grip op jouw geld

Naast de praktische stappen die je binnen nu en 6 weken kunt nemen, leer je ook om anders te kijken naar jouw relatie met geld. Sethi moedigt lezers bijvoorbeeld aan om het flink te laten rollen richting dingen die je gelukkig maken en om wat zuiniger te zijn op dingen waar je stiekem niet vrolijk van wordt. De schrijver leert lezers een plan te maken dat voor hen werkt. Geen one size fits all, wel een aantal handige spelregels waarmee het een stuk makkelijker spelen wordt. Eerlijk is eerlijk: je moet tegen de Amerikaanse schrijfstijl kunnen; je vindt zo’n beetje iedere 3 pagina’s laaiend enthousiaste reviews van lezers over hoe de methode hun leven veranderde. Dankzij de speciale opmaak kun je deze stukjes tekst ook gemakkelijk overslaan. Wanneer je daar doorheen komt, is die boek het lezen zeker waard! Wie braaf de huiswerkopdrachten op het einde van ieder hoofdstuk volgt, heeft na zes weken grip op zijn geld. En zeg nou zelf: wie wil dat nou niet?

Over Marthe Walter

Marthe Walter is schrijver en spreker. Ze is een echte multi-passionate die trainingen geeft, boeken schrijft, schrijvers en ondernemers coacht én mensen leert salsadansen. Marthe gelooft dat inspiratie de beste motivatie is en deelt daarom verhalen over de lessen die ze in haar leven leert.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden