Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

When the heavens went on sale - Wild West 2.0

Mijn favoriete boek van de eerste helft van dit jaar is ongetwijfeld het nieuwste boek van Ashlee Vance: When the heavens went on sale. Vance volgde jarenlang van dichtbij hoe ondernemers de ruimtevaart nieuw leven hebben ingeblazen.

Patrick Davidson | 9 augustus 2023 | 2-3 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Ashlee Vance maakte naam en faam als biograaf van Musk. Dat boek heeft de ondertitel: Hoe de topman van SpaceX en Tesla onze toekomst vormgeeft. Momenteel werkt Vance voor streamingdienst HBO aan zowel een serie als een documentaire over de man achter Tesla, SpaceX en Neuralink. En natuurlijk X, tot voor kort bekend als Twitter. Het nieuwste boek van Vance gaat verder waar Musks biografie eindigde: met de doorbraak van SpaceX, dat er de afgelopen jaren in slaagde om raketten na gebruik te laten landen. En ze dus weer te hergebruiken, waardoor de kostprijs met 99% is gedaald. En daardoor ontstaan weer vele nieuwe mogelijkheden.

Dichterbij dan je denkt

In het kielzog van SpaceX braken ook bedrijven als Planet Labs, Astra Space, Rocket Lab en Firefly door. Namen die mij bij aanvang van het lezen - eerlijk gezegd - niet veel zeiden, maar die in dit boek tot leven komen. Met de verhalen erachter. Fascinerend leesvoer, doordat Vance hen van dichtbij volgde.

Ver van je bed? De komende jaren gaan we nog veel meer merken van de dadendrang van dit soort bedrijven. Waren oorlog en ruimtevaart vroeger vooral iets tussen staten, de rol van bedrijven is tegenwoordig niet te onderschatten. Zo is de oorlog in Oekraïne beïnvloed door de satellieten die gelanceerd zijn door dit soort bedrijven. We gaan van een paar duizend satellieten die momenteel in de lucht hangen naar 100.000 satellieten. Als dat maar goed gaat....Zeker wanneer je leest dat een clubje van 50 mensen, Leo Labs het verkeer daarboven regelt.... Wild West 2.0?

Ambtenaar met visie

De verrassende held van het verhaal is voor mij echter niet een van die ondernemers maar een ambtenaar met visie. Zonder deze Pete Worden is het nog maar de vraag of ‘s werelds rijkste man, Elon Musk, erin zou zijn geslaagd om via SpaceX een succesvolle satellietbusiness (Starlink) op te zetten. Worden, als director van het NASA Ames Research Center, slaagde erin om de ruimtevaart te laten herleven. Hij zette in op experimenten en slim teamwerk met jonge ondernemers. De cultuur bij NASA destijds was er volgens Worden een van ‘jazeggers die niks doen’ met ‘oplossingen die te duur werden doordat ze overgedimensioneerd waren’.

Hoe deze ambtenaar een hele nieuwe generatie ondernemers in staat stelde om de space race nieuw leven in te blazen, dat lees je in dit heerlijke boek. Een soort ‘Mission : Impossible’ maar dan in het echt. Zonder Tom Cruise, maar met een dappere ambtenaar in de hoofdrol...

Over Patrick Davidson

Patrick Davidson helpt teams en organisaties om de toekomst naar voren te halen. Hij schrijft, begeleidt en adviseert over teaming, innovatie en visie. Dat doet hij vanuit betterday, een vernieuwend adviesbureau. Gefascineerd door mensen en teams die zichzelf overtreffen, schreef hij samen met Hans van der Loo vier boeken. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden