In totaal stond Van den Brink dit jaar 30 dagen op 1 met 'Financieel vrij'. Een knappe prestatie voor een boek dat in de basis niche is, maar zeker ook voor een breed publiek interessant is.
Mijn fascinatie
Het boek trok mijn aandacht omdat ik gefascineerd ben door de manieren waarop mensen hun vrijheid, autonomie, onafhankelijkheid en zelfstandigheid kunnen ontwikkelen. Van den Brink stimuleert ons in dit kader om onze financiële vrijheid te vergroten door een moneymindset te ontwikkelen. Wat dat is? Simpel gezegd is dat je een ‘way of life’ eigen maken waarbij je niet meer moet werken voor geld, maar geld voor jou laten werken. Praktisch gezien zegt ze dat je passief inkomen moet vergaren en dat structureel voor je laten werken.
Rich dad, poor dad
Vrijwel direct herkende ik een aantal principes uit het boek Rich dad, poor dad, de klassieker van Robert T. Kiyosaki uit 1997. Een goede vriend gaf mij dit boek toen ik als ondernemer startte. Voor mij bevatte dat boek heel wat eye-openers over hoe passief inkomen te genereren (Kiosaki zette me vooral aan het denken over het verschil in mindset tussen het prototype werknemer en investeerder), en dat heel veel mensen dit gedachtegoed van huis uit niet meekrijgen. Overigens doet Van den Brink er helemaal niet moeilijk over dat ze hier en daar inzichten leent van andere auteurs. Vooral het verschil tussen een rijke en en arme mindset leent ze dus effectief. Het biedt een concreet kader voor de rest van het boek.
Opzet
Het eerste deel van Financieel vrij gaat over de mindset die volgens Van den Brink nodig is om financiële vrijheid te kunnen bereiken. In het tweede deel legt ze uit wat FIRE (Financial Independence Retire Early) is, inclusief 6 stappen naar financiële vrijheid. In het derde deel zoomt ze in op beleggen, de bijbehorende regels en ze licht een aantal beleggingsvormen toe. In het afsluitende deel geeft ze tips om te voorkomen dat je in oude patronen terugvalt.
Aan het begin van het boek bespreekt Van den Brink meteen vijf misverstanden rond financiële vrijheid:
- Financiële vrijheid gaat over rijkdom en nooit meer willen werken.
- Je hebt miljoenen nodig om financieel onafhankelijk te worden.
- Passief inkomen genereren is een passieve bezigheid.
- Het is heel ingewikkeld om financiële onafhankelijkheid te bereiken.
- Je moet er veel voor opgeven om financiële vrijheid te bereiken.
Als ze inzoomt op mindset volgt er een dramatisch verhaal over hoe haar broer het leven liet en dat dat mede de aanzet was om haar vrijheid te ontwikkelen. Een best pakkend verhaal dat ervoor zorgt dat je verder leest. Ook jobs binnen organisaties waar ze zich niet thuis voelde, om diverse redenen, waren voor haar een stimulans om haar financiële onafhankelijkheid onder de loep te nemen.
Mindset
Vervolgens komt aan bod hoe je een mindset voor financiële vrijheid kan ontwikkelen. Wat mij betreft een hoog-over benadering: generieke tips als ‘neem een coach’ en ‘schrijf je kernwaarden op’ worden gegeven, deze hadden meer diepgang mogen hebben. Terloops is er sluikreclame voor een voormalige vj van TMF die haar heel erg geholpen heeft haar mindset te veranderen. En dat gaat via een aantal levenslessen, zoals ‘doe wat je echt leuk vindt en word daar heel goed in’.
Je zou vooral je persoonlijke why moeten kennen, waardoor je iedere keer herinnerd wordt waarom je aan je mindset werkt. En je relatie met geld moeten analyseren.
Strategie en beleggingsvormen
Goed vind ik de concrete manier die wordt geboden om tot passief inkomen te komen. Dat is nuttig! Besparen en extra verdienen zijn het vertrekpunt. Als je die basis hebt wordt het tijd voor je persoonlijke beleggingsstrategie, zoals je vermogensdoelen kiezen en nagaan hoeveel risico je wil lopen. Ook nuttig vind ik de hoofdstukken over de verschillende beleggingsvormen: voor mij was dit grotendeels nieuw terrein. Hier komen er zeven aan bod, waaronder edelmetalen, forex en crowdlending. Ook sterk vind ik dat Van den Brink voor- en nadelen bij de vormen heeft en een aantal lessen die ze zelf leerde.
Afdronk
Wat mij betreft is dit een prima beginnersboek voor mensen die geld voor zich willen laten werken. Het is toegankelijk, concreet beschreven en toepasbaar. Wat mij betreft had de psychologische component meer de nadruk mogen krijgen (wat moet je psychologisch doen om een moneymindset te ontwikkelen?) en soms doen de stappenplannen wel erg rationeel en simplistisch aan. Persoonlijk word ik minder warm van de Amerikaanse verteltrant en het inbrengen van de Law of Attraction als principe dat je alles kan bereiken als je maar je best doet. Maar al met al is het een toegankelijk boek voor mensen die een begin willen maken met ‘geld voor zich laten werken’.
Over Danny Mullenders
Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.