Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Iets met grenzen stellen - ‘Grensbewakende vriendin in boekvorm’

Judith Niekel-Sjoerds, is psychologe en coach. Ze las ‘Iets met grenzen stellen’ van Iris Posthouwer en heeft het in de week daarna ‘al zeker 10 keer aanbevolen aan cliënten als extra ondersteuning’. In haar recensie van  het boek vertelt ze waarom.

Judith Niekel-Sjoerds | 7 november 2023 | 4-5 minuten leestijd

Ik ga elke keer over mijn grens heen of sta toe dat anderen dit doen...Hoor je jezelf dit al zeggen tegen een vriend of vriendin, loop je hier steeds meer tegen aan en wil je dit veranderen? Wil jij niet meer pas achteraf bedenken wat je had kunnen zeggen na een gemene opmerking maar dit gelijk pareren/aanpakken (ofwel heb je last van l’esprit de escalier – pas buiten op straat weet je wat je had moeten/willen zeggen)?

Je bent niet de enige. Als je dit graag praktisch en snel wilt aanpakken, zonder jezelf geweld aan te doen, kan ik je Iets met grenzen stellen van Iris Posthouwer van harte aanbevelen. Ik heb haar boek net gelezen en in 1 week al zeker 10 keer aanbevolen aan cliënten als extra ondersteuning. Need I say more?

Van charmant nee-zeggen tot ‘tikjes terug in het hok’

Okay, voor degenen die dit graag willen, I will say more... Iris Posthouwer is onder andere trainer en auteur op het gebied van Ontspannen Overtuigen. In haar nieuwste boek leer je ontspannen en stapsgewijs je grenzen (h)erkennen en bewaken zonder jezelf of de omgeving geweld aan te doen. Wil je toch wat ‘hardere tikjes’ uitdelen (soms is dat nodig om even het signaal duidelijk voor het voetlicht te brengen) dan krijg je daar ook genoeg suggesties en voorbeeldzinnen voor aangereikt om dit prettig, edoch duidelijk, te doen.

Opbouw boek

Het boek bestaat uit een intro, 8 hoofstukken en een nabeschouwing, dankwoord en literatuurverantwoording.

De intro en dankwoord op het eind bevatten mooie eigen voorbeelden, dus mis die niet is mijn tip. Hoofdstuk één gaat over wat grenzen zijn en waarom we (be)grenzen zo fijn vinden. In het tweede hoofdstuk staat het gemakkelijk en snel nee zeggen centraal, ook wat je kunt doen als je al ‘ja’ hebt gezegd. Daarna leer je hoe je een grens ontspannen kunt aankaarten en aangeven. Het vierde hoofdstuk geeft je vijf gouden technieken om jouw grenzen goed te bewaken (bijvoorbeeld de juiste toon inzetten is cruciaal voor hoe iets overkomt).

Hoofdstuk vijf helpt je als je verzet tegen je grenzen krijgt (daar kun je op wachten natuurlijk) en hoe daarmee om te gaan. Het zesde hoofdstuk gaat in op te achterhalen wat je grens is (wat voel je dan bijvoorbeeld, wat zit er achter je grens etc). In het zevende hoofdstuk ga je ‘het ijzer smeden als het nog koud is’: wat kun je doen om je goed voor te bereiden om jouw grenzen te bewaken, inclusief checklist. En het laatste hoofdstuk, Doen en volhouden, staat vol met handige tips en suggesties om in de praktijk hiermee aan de gang te gaan en te blijven doen.

realistische voorbeelden en handige tips

Waarom ben ik fan: Posthouwer is to-the-point en heeft aansprekende voorbeelden voor iedereen: Variërend van werk tot privé. Ze voert zichzelf ook op als ‘ervaringsdeskundige’ - met haar eigen voorbeelden - dus je weet als lezer: iedereen struggelt hiermee, dit is okay en normaal. Ze neemt zichzelf ook graag op de hak en niet te serieus. Ze deelt haar (gouden) tips met je, onder andere: spreek in denkwolkjes en focus op wat je wilt bereiken, in plaats van op wat je niet meer wilt.

Grensbewakende vriendin in boekvorm

Het hele boek voelt alsof je met een goede deskundige vriend(in) praat over iets waar je tegenaan loopt en je samen spart over wat je anders zou kunnen doen. En, zoals een goede vriend(in) dit doet, ze helpt ook mee met het bedenken wat je zou kunnen zeggen en geeft jou alle ruimte: ‘Eh, het zijn suggesties natuurlijk: wat voelt voor jou goed?’

Wil je meer weten over de ‘harshness bias’ (we schatten hoe anderen over ons zullen oordelen vaak veel harder in dan in het echt gebeurt), gezond egoïsme, ‘helper’s high’ (daarom zeggen we zo graag en vaak ja), en vind je het leuk om feitjes te weten als ‘we vinden het 34x moeilijker om 'nee’ in het echt te zeggen dan via de email’, ga dan vooral dit boek eens lezen. Het enige kleine minpuntje is dat ik de hoofdstukken soms wat lang vond.

Toegegeven: ik was al fan van Posthouwer vanwege Smalltalk Survival – een eerder boek met praktische tips om over koetjes en kalfjes praten te vergemakkelijken en zelfs leuk te maken (?!). Ook hierbij lopen veel mensen in de praktijk hard tegen de muur op. Dus ik was zeer benieuwd of Iets met grenzen stellen mijn (hoge) verwachtingen zou waarmaken en ik een fijn boek zou hebben met onderbouwde tools en inzichten om cliënten extra te ondersteunen. Het antwoord daarop is een volmondig ‘ja’.

Over Judith Niekel-Sjoerds

Judith Niekel-Sjoerds, MA MSc, is levenslooppsychologe, coach bij JNS Coaching en freelance Online Psychologe bij OpenUp. Haar missie is om mensen te helpen lichter te leven, werken, leren en slapen vanuit de positieve psychologie en ACT met behulp van incompany workshops en e-learnings. Zij heeft een column in een lokale krant over zaken waar je in vast kunt lopen en hoe je daarmee omgaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden