Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

RASCI-methode – ‘Een pareltje’

Arno Schilders heeft met ‘RASCI-methode – Bedrijfsprocessen én verantwoordelijkheden kernachtig in kaart’ een pareltje afgeleverd. Dit boek is heerlijk bondig en to-the-point, maar staat toch boordevol waardevolle informatie die in iedere organisatie als vanzelfsprekend beschouwd zou moeten worden. 

Stijn de Wilde | 28 november 2023 | 1-2 minuten leestijd

Waar eindigen mijn verantwoordelijkheden en beginnen die van iemand anders? Waarom loopt een proces niet zoals we zouden willen? Hoe kunnen we onze processen op een eenvoudige manier in kaart brengen en verbeteren? Op deze vragen – en meer – krijg je antwoord als je RASCI-methode in handen neemt.

Waarom

Eén van de voordelen van RASCI-methode is dat de auteur herhaaldelijk het WAAROM van een aanpak toelicht. Voor organisaties die verdwaald zijn in hun eigen oerwoud van processen is dat cruciaal, omdat iedere verandering – hoe goed bedoeld dan ook – met weerstand wordt begroet. Processen veranderen is vooral mensenwerk en Schilders begrijpt dat. Je kunt niet zomaar een nieuw proces uitschrijven, over de schutting gooien en er van uit gaan dat het goed komt. Het gaat erom dat je met de juiste mensen om de tafel gaat zitten en samen er iets van maakt.

Menselijke maat

Hoewel RASCI methode vol staat met handige definities, fijne lijstjes en sprekende voorbeelden, viel me nog het meeste op dat het boek doorspekt is met aandacht voor de menselijke maat. Door consistent het ‘waarom’ toe te blijven lichten en veel gemaakte fouten te benoemen, voorkomt Schilders dat je verkeerde aannames doet. Bovendien is het verbazingwekkend hoe veel praktische informatie in minder dan 200 bladzijden past, zonder ook maar één moment saai te worden. Alles is overzichtelijk, duidelijk en helder beschreven in gemakkelijk leesbare taal.

Verplichte kost

Eigenlijk zou RASCI-methode verplichte kost moeten zijn voor iedereen in een managementfunctie. De nadruk wordt – volledig terecht – gelegd op denken en werken vanuit processen en dat is absoluut nodig om de zo vaak voorkomende eilandjescultuur en de muren tussen afdelingen af te breken. Ben je een proces specialist na het lezen van dit boek? Nee, natuurlijk niet. Maar voor degene die zich afvraagt waarom processen zo slecht lopen en op zoek is naar kennis én tools om de boel eens echt goed aan te pakken: zoek niet verder, want dit boek is je antwoord.

Over Stijn de Wilde

Privacy Officer bij Fontys Hogeschool | Governance, (Human) Risk & Compliance specialist |

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden