Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Als alle stemmen spreken - Helpt je om oprecht te luisteren

‘Als alle stemmen spreken. Deep democracy een levensstijl. Verhalen en reflecties’ is een boek dat aansluit bij de tijdgeest en handvatten biedt om het gesprek aan te gaan en vooral te luisteren naar jezelf én die ander. Ongeacht jouw rol in de samenleving, is het boek waardevol en kan het bijdragen aan verbinding van relaties in de privésfeer, op jouw werk of op school.  

Simone Blokhuis | 5 januari 2024 | 3-4 minuten leestijd

Sandra Bouckaert heeft een prachtig gelaagd boek geschreven over Deep Democracy. Ze verweeft daarin theorie, verhalen en reflecties met als doel om met compassie te leren luisteren en samen te werken aan verandering. De kern van Deep Democracy is volgens Bouckaert: ‘Ruimte maken voor verschillen, zodat alles en iedereen zijn plek kan krijgen en mag meedoen. Ons bestaan vanuit verschillende werelden bekijken zodat bewustzijn groeit en we tot nieuwe wetenschap komen.’

Polarisatie

Sandra Bouckaert is gelicentieerd Deep Democracy- facilitator en zet haar expertise in als coach, begeleider en opleider binnen de zorg, overheid en onderwijs. Daarnaast ontwikkelde ze het online Deep Democracy platform ‘Let’s connect’. In haar eerste boek Als alle stemmen spreken, ervaar je dat de auteur haar kennis, kunde en praktijkervaring gebundeld heeft om de lezer oprecht te willen helpen om te werken aan relaties, samenwerking en conflicten.

We leven in een tijd waarin het mondiale politieke klimaat verhardt en er toename is van polarisatie. Waarin politici zwaar bewaakt worden of aftreden omdat hun persoonlijke veiligheid en dat van hun gezin onder druk staat. Waarin het normaal is om sociale mediakanalen te gebruiken om elkaar uit te maken voor rotte vis en je gelijk te halen zonder te hoeven luisteren. Waarin we avond in en avond uit gewelddadige oorlogsbeelden onze huiskamers binnenhalen, zonder ze echt te zien. Waarin ik belangrijker is dan wij, maar we onszelf aan het verliezen zijn. Zijn we nog wel in staat om omzien naar die ander, het onbekende te omarmen en van hart tot hart tot elkaar te spreken?

Als alle stemmen spreken, doet een beroep op ons vermogen om weer te verbinden door oprecht en met compassie naar elkaar te luisteren. Bouckaert zegt daar het volgende over: ‘Ik hoop dat dit boek bijdraagt aan het idee dat je onder water kunt duiken, dat verstoringen en spanningen bij het leven horen en dat er veranderkracht zit in confrontatie.’

5 thema’s

Bouckaert behandelt 5 thema’s. Het eerste thema is rolfluïde leiderschap, het tweede thema haat, polarisatie en transformatie, voor het derde thema bespreekt Bouckaert de waarde van verstoringen, het vierde thema gaat om de grenzen van consensusrealiteit en het vijfde en laatste thema geeft inzicht in de grenzen van verleden, heden en toekomst.

Met behulp van theorie van de grondlegger van Deep Democracy Arnold Mindell en andere wetenschappers en denkers zoals Albert Einstein en Nelson Mandela geeft Bouckaert inzicht in de 5 thema’s. Dat theoretische kader scherpt ze verder aan met reflectievragen voor jezelf, waardoor je de theorie beter kan laten landen. Aanvullend heeft de auteur per thema een fictief verhaal uitgewerkt, waardoor je beter in staat bent om de theorie in te voelen en te doorleven. En vooral ook de diepere laag te snappen van Deep Democracy, dat we met elkaar verbonden zijn, meer naar ons onderbewuste kunnen luisteren en weten dat patronen wellicht al generaties worden doorgegeven en van invloed zijn op hoe we denken en handelen. Als je dat weet ben je misschien beter in staat om oprecht te verbinden en je eigen denkbeelden in heroverweging te nemen.

Bouckaert start haar boek met een droom en eindigt haar boek met een 2e droom. Graag citeer ik uit haar 1e droom: ‘Ik zie Deep Democracy als een way of life. Niet als een religie, maar als een manier om een zinvol, goed leven te leiden en vaardiger en fantasievoller in het leven te staan: vaardigheden die je in alle facetten van het leven kunt toepassen.’

Over Simone Blokhuis

Simone Blokhuis is Customer Experience Manager bij Centraal Beheer Achmea.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden