Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De teamleider als cultuurmaker - ‘Positieve psychologie voor teamleiders’

‘De teamleider als cultuurmaker’ is een boek voor een groep mensen met een moeilijke, ondergewaardeerde en soms eenzame rol: de teamleiders. Het boek heeft een positieve insteek en beoogt de lezer te wapenen met optimisme, zelfvertrouwen en concrete tips hoe je een gezonde werkcultuur waarin iedereen floreert dichterbij kunt halen.

Caroline Koetsenruijter | 22 februari 2024 | 2-3 minuten leestijd

De teamleider als cultuurmaker praat tegen je als ware een cheerleader: je bent genoeg, je kan het al en heb vertrouwen in jezelf. Uit onderzoek blijkt ook dat voor weerbaarheid optimisime en zelfvertrouwen bepalende factoren kunnen zijn. Daar sluit dit boek goed op aan. Het kan steun en comfort bieden in turbulente tijden.

Verantwoordelijkheid

Ik vraag me wel af of het onderwerp kritische zelfcorrectie van de teamleider voldoende uit de verf komt in dit positieve boek. Zo wordt een voorbeeld besproken waarbij een medewerker zich na een spannend evaluatiegesprek met de teamleider twee maanden ziek meldt. Kort samengevat is de boodschap: de leider is hier niet verantwoordelijk voor. Overziet de teamleider voldoende wat diens machtspositie met zich meebrengt aan verantwoordelijkheid in afhankelijkheidsrelaties op het werk? Uiteraard kunnen spanningen oplopen tot conflicten met verzuim als gevolg. Ik raad de teamleider in dit soort gevallen juist aan de verantwoordelijkheid niet buiten zichzelf te plaatsen en te gaan rationaliseren, maar eerst in de spiegel te kijken. Hoe heeft het zover kunnen komen en wat is mijn aandeel en rol hierin geweest? Juist omdat er veel over de van nature aanwezige empathie (klopt dat eigenlijk wel voor alle leiders?) wordt gesproken gaan we in dit boek soms wat snel door de bocht. Ook is er wat weinig aandacht voor de vraag of inderdaad iedereen geschikt is voor de rol als teamleider. Juist wanneer de inhoudelijk uitstekende professional bij voorbaat geschikt wordt geacht voor het teamleiderschap, kan het danig uit de bocht gieren door gebrek aan motivatie en/of vaardigheden om te werken aan veilige werkrelaties.

Tussenlaag

Wat ik mooi vind aan het boek is hoe stressregulatie en zelfzorg worden uitgewerkt voor de teamleider. De rol van teamleider die vaak gesandwicht wordt tussen de top en de werkvloer is een ingewikkelde, ondergewaardeerde en solitaire rol. Dat iemand het opneemt voor deze tussenlaag is prijzenswaardig en terecht. Er staan goede tips in hoe je als teamleider op de been blijft. Met name het deel over hoe je stress en innerlijke spanningen reguleert is echt lezenswaardig. De teamleider als cultuurmaker is een waardevol boek wanneer er veiligheidsvreters in actoren en factoren in je team aanwezig zijn. Die kunnen immers zelfs de meest stevige, ervaren en zorgzame leider onzeker maken. Juist op dat soort momenten kan de teamleider als veiligheidsversterker opstaan door qua voorbeeldgedrag en normherstellend handelen zelf een veilige plek te zijn in het team.

Laveren en floreren

Al met al vind ik De teamleider als cultuurmaker nuttig voor de doelgroep. Er staan nuttige zaken en oefeningen in, en sowieso zouden er meer boeken geschreven moeten worden waarin het gaat over hoe je als teamleider niet alleen op de been blijft of laveert tussen de (f)actoren op de werkvloer en de top maar ook hoe je zelf floreert als teamleider. Wanneer je snakt naar wat positieve psychologie voor jezelf in je rol als teamleider is dit boek zeker een aanrader.

Over Caroline Koetsenruijter

Caroline Koetsenruijter is adviseur en trainer op het gebied van sociale veiligheid voor professionals. Het is haar missie dat alle werkenden in Nederland veilig en zonder agressie hun belangrijke taken kunnen verrichten. Sinds 2007 is zij directeur van Instituut KCB. Caroline en haar team geven trainingen rondom conflicthantering en bemiddeling. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden