Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Business aikido - ‘Boek met impact’

Met minder moeite veel meer bereiken. Maar ja, hoe dan? We weten allemaal dat we op de werkvloer te maken hebben met mensen, ieder met hun eigen karakter en hun eigen wil. Waarom het met de een beter werkt dan met de ander, is voor vele van ons een raadsel. Een raadsel dat je waarschijnlijk kunt oplossen na het lezen van ‘Business aikido’ van auteur Peter Hoogeveen.

Peter Streefkerk | 3 mei 2024 | 5-7 minuten leestijd

Business aikido zul je zeggen, dat is  toch een Japanse vechtsport? Ja, dat klopt. Een vechtsport die verschilt van de meer bekendere vechtsporten als judo, taekwondo en karate, waarbij het doel is om je tegenstander te verslaan.

Krijgskunst, maar dan anders

Een korte toelichting waar aikido daadwerkelijk voor staat is op zijn plaats. Aikido is een Japanse krijgs- en vredeskunst die werd ontwikkeld door, zoals ze dat in Japan noemen, meester Morihei Ueshiba. Het betekent ‘de weg van de harmonie’ en is filosofisch en geweldloos van karakter. Het hogere doel is niet om een tegenstander (lees je collega of leverancier) uit te schakelen, maar om een medestander in te schakelen en jezelf te overwinnen. In plaats van spierkracht train je jezelf in souplesse, wendbaarheid en veerkracht. Dat klinkt misschien nogal cryptisch, maar het wordt vanzelf duidelijk als je begint met lezen.

Fysiek jazeker, wel met mate

Hoe aikido precies in zijn werk gaat, legt Peter Hoogeveen verder uit in zijn boek. Na een korte inleiding volgen vier delen: warming up, jezelf overwinnen, samen winnen en warm houden. Er staan wel een beperkt aantal oefeningen in het boek om zelf of met anderen te oefenen, maar het trainingspak kan in de kast blijven. Voor de mensen onder ons die een hekel hebben aan sporten is er dus geen belemmering om het boek te lezen. Wie oprecht geïnteresseerd is om een stap in zijn of haar ontwikkeling te maken, mag dit boek niet missen.

Acht aikido principes

In feite kan je de acht aikido principes in meer of mindere mate vergelijken met De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, zoals die zijn uitgewerkt door Stephen Covey in zijn beroemde boek. Ook daarin staat de mens zelf centraal en richt je je op een beter functioneren van jezelf in relatie tot je omgeving. De acht principes van Hoogeveen zijn duidelijk, helder verwoord en worden qua impact goed toegelicht: 1. accepteer de situatie zoals die is, 2. wees aanwezig in het moment, 3. ontspan volledig, 4. doe alles vanuit je centrum, 5. ga aandachtig met anderen om, 6. blijf in beweging, 7. streef in alles eenheid na en 8. weet wat je wil bijdragen aan het grotere geheel. Ook de logische samenhang tussen de principes komt zowel in de hoofdstukken als in de bijlagen goed aan bod.

Relatietherapie het zakelijke leven

Bij aikido staat je eigen kracht centraal en een antwoord vinden op de vraag wat je zelf kunt doen aan de situatie waar je mee te maken hebt. Voor slachtoffergedrag en de schuld bij anderen zoeken is geen plaats. Fouten maken we allemaal en die zijn per definitie niet als slecht te kwalificeren. Nee, het zijn leermomenten waar je bij een volgende keer in eenzelfde of enigszins vergelijkbare situatie mee verder kunt. Net als in de thuissituatie is er op je werk sprake van relaties en relaties vragen onderhoud. In technische en in emotionele zin. Hoe je daarmee aan het werk kunt licht Peter Hoogeveen toe aan de hand van herkenbare praktijkvoorbeelden en eenvoudige oefeningen.

Oplossen van onnodige strijd

Strijd kost energie, negatieve energie vooral. Energie die je beter aan andere zaken kan besteden, zowel zakelijk als privé. Op de werkvloer leveren we dagelijks in meer of mindere mate strijd. Het hangt van de organisatie, je collega’s en jezelf af. Die strijd kost naast energie ook tijd en dus geld. Daar staan we met elkaar eigenlijk te weinig bij stil. Wel aandacht voor doelstellingen als nieuwe producten of diensten ontwikkelen voor onze organisatie, geld besparen door beter in te kopen, duurzamer werken, procesverbeteringen doorvoeren, ons aan de aanbestedingsregels houden. Alles om als bedrijf zoveel mogelijk winst te maken en/of aandeelhouderswaarde te creëren of als organisatie zoveel mogelijk aan de wettelijke verplichtingen te doen en/of binnen budget te blijven.

Samen- in plaats van tegenwerken

Een groot deel van de dag zijn we echter bezig met het communiceren over van alles en nog wat. We werken samen met onze collega’s aan de realisatie van die bovengenoemde doelstellingen. Zoals gezegd loopt dat niet altijd even gesmeerd. Bijvoorbeeld bij interne teammeetings of, specifiek als inkopers, in gesprekken met je opdrachtgevers of leveranciers. Vaak wordt er door alle drukte te weinig ruimte geboden en te weinig tijd genomen voor het aandacht geven aan de ander. Door voorbij te gaan aan de mens achter de persoon die tegenover je zit of staat, mis je vaak de verbinding met de ander en verlopen gesprekken stroef of moeizaam. De aikido principes bieden je de mogelijkheid om met behoud van je eigen kracht en doelstellingen wel concreet invulling te geven aan dat persoonlijke aspect.

Herhaald oefenen

Het kunnen toepassen van de principes van aikido in je dagelijks leven vraagt echter om oefening. Dagelijks. Streef daarbij niet naar perfectie. Lukt het niet direct, probeer het dan opnieuw en val dan terug (in positieve zin) op een van de acht principes van Aikido. In de vijf bijlagen achterin het boek vind je de handvatten hiervoor nog eens duidelijk en compact beschreven. Van het richten op de ontwikkeling van jezelf tot het inzoomen op het team, de afdeling of de organisatie waar je deel van uitmaakt. Zelfs op de mensen buiten je eigen organisatie zoals leveranciers en externe stakeholders kun je de aikido principes toepassen. Makkelijker kan auteur Peter Hoogeveen het je niet maken, waarmee niet gezegd is dat aikido je een succes op garantie biedt. Een open mind ten aanzien van de principes levert daaraan wel een essentiële bijdrage.

Boek met impact

Eens in de zoveel tijd krijg je een boek te pakken en pakt dat boek jou, terug of in. Business aikido is zo’n boek. Een boek met impact op je succes in je dagelijks en zakelijke leven. Dat zakelijke is de insteek van het boek. Maar het boek is ook geschikt voor privésituaties. Daar zijn de zelfde valkuilen en wetmatigheden van toepassing. Het is een boek voor mensen die niet alleen succesvol willen zijn, maar vooral ook gelukkig. Omdat ze uitgaan van hun eigen kracht en die optimaal willen inzetten in hun dagelijkse leven.

Over Peter Streefkerk

Peter Streefkerk is eigenaar van Respect Inkoopconsultancy. Hij is actief met interim-management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van boeken over contractmanagement en inkopen. Met Octavia Siertsema maakt bij een podcast over aanbesteden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden