Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

We doen allemaal maar wat - ‘Mooie beschrijving van het vakgebied Psychologie’

Bij psychologie denk je misschien aan Sigmund Freud, met zijn divan waarop patiënten liggend hun verhalen vertelden. Of je denkt aan je Myers-Briggs test, die merkwaardig genoeg een andere uitkomst had als eenzelfde test een jaar geleden. Hoe bewust zijn we ons van ons handelen? Hoe denken we en hoe leren we eigenlijk? Allemaal vragen die aan bod komen in ‘We doen allemaal maar wat’ van Thijs Launspach.

Carla Verwijs | 19 augustus 2024 | 2-3 minuten leestijd

Tijdens mijn onderwijskundestudie heb ik een aantal vakken Psychologie gevolgd. Die kwamen weer boven tijdens het lezen van We doen allemaal maar wat. Ik bedacht weer dat ik het altijd heel interessant heb gevonden om te leren over wat er in het hoofd van mensen omgaat.

Een breed veld

Psychologie betreft ons allemaal en veel aspecten uit ons dagelijks handelen, dus een boek over psychologie is een boek waar iedereen wat aan heeft. En gelukkig, we hoeven geen psychologie te studeren of een stapel boeken op dit gebied meer te lezen, want Thijs Launspach vat het veld voor ons samen in een goed leesbaar boek. Het wordt meteen duidelijk dat het een breed veld is, met een lange geschiedenis. Sommige ideeën die in de geschiedenis populair waren, zijn inmiddels allang verworpen. Neem de psychoanalytische theorie van hierboven genoemde Sigmund Freud. Andere ideeën leven nog steeds, terecht of onterecht.

Onderzoeken en testen

Het meest boeiend vind ik de verschillende onderzoeken en testen die zijn gedaan om verschillende kanten van het menselijk denken en gedrag te bestuderen. Een voorbeeld is het Stanford Prison Experiment, waar deelnemers de rol van gevangene of bewaker kregen. Het onderzoek was opgezet om te bestuderen hoe mensen zich onder invloed van autoriteit tot elkaar verhouden. Kort samengevat: de deelnemers leefden zich iets te goed in hun rol, van intimiderende, sadistische bewakers tot gevangenen die in hongerstaking gingen. Launspach legt dit soort onderzoeken boeiend uit en voegt toe wat we hiervan kunnen leren (zelfs als het zo mis gaat als in het Stanford Prison Experiment).

Kinderbescherming

Als het gaat over de ontwikkeling van het kind, laat Launspach duidelijk merken dat hij zich zorgen maakt over de grote mate van bescherming waarin kinderen nu opgroeien. Het hoort juist bij hun ontwikkeling dat ze de wereld gaan verkennen, een beetje het gevaar opzoeken en vooral ook zelf bedenken wat ze leuk vinden of niet. Ja, dat is eng voor veel ouders. Hoe mooi is dan ook een ontwikkeling in de VS die Let grow heet. Ouders die zich daarbij aansluiten laten hun kind gewoon vrij naar school lopen, weliswaar vergezeld met een briefje waarop staat dat het kind niet in gevaar is en de kinderbescherming niet hoeft te worden gebeld.

Myers-Briggs en DISC

Onderzoek over persoonlijkheid is een van Launspachs favoriete onderwerpen en dit is ook een hoofdstuk dat ik met veel interesse las. Ik vroeg me altijd af hoeveel klopt van de vele testen, zoals Myers-Briggs of DISC; toch vullen we graag weer een testje in om erachter te komen dat we wel erg ‘blauw’ zijn. De conclusie van Launspach, ‘Normale mensen bestaan niet’ - we zijn allemaal anders - is dan wel weer geruststellend.

We doen allemaal maar wat is een mooie beschrijving van het vakgebied Psychologie. Thijs Launspach geeft een goed overzicht en zet vele onderwerpen op een rijtje. Nergens wordt het saai of droog. Het is echt een overzicht, dus voor wie het gebied al kent, zal dit boek waarschijnlijk weinig nieuws bieden.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden