Het Groot Interventieboek bevat 99 bekende en minder bekende interventiemodellen die gericht zijn op 4 niveaus: Het individu, groepen of teams, organisaties en tot slot interventies die tussen organisaties kunnen worden ingezet.
Bij interventies is het onderscheid tussen de onder- en bovenstroom van belang. Zaken die waargenomen kunnen worden (bovenstroom), en zaken die onzichtbaar zijn (onderstroom). Beiden beïnvloeden het individu, groep of organisatie. Zicht hebben op de onder- en bovenstroom is wezenlijk om bepaalde knelpunten op te lossen.
De modellen
De schrijvers hebben de methoden qua complexiteit ingedeeld van gering, matig, gemiddeld, hoog en zeer hoog. Ze beschrijven de methoden op overzichtelijke wijze, en ze gaan per model in op de vragen:
- Wat je er voor nodig hebt
- Hoe lang de methode duurt
- Wat de rol is van de adviseur
- Wanneer je de interventie inzet
- Wat kun je ermee bereiken
- In het kort
- Is er ook een ‘maar’?
- De verschillende werkstappen
Ook geven de auteurs visueel weer voor wie de methode van toepassing is (individu, team, organisatie of tussen organisaties), of het in gaat op onder- dan wel bovenstroom of beiden, wat de moeilijkheidsgraad is, toepasbaarheid (online of niet).
In het boek wordt beschreven welke leervoorkeuren er zijn: kunst afkijken (geel), participeren (rood), kennis verwerven (blauw), oefenen (groen) of onttrekken (wit). Per interventie wordt aangegeven welke kleur erbij hoort.
Verandering, verbetering of versnelling
De interventies zijn gericht op verandering, verbetering of versnelling. Wil een interventie succesvol zijn dan is het noodzakelijk dat je bewust bent van een aantal factoren. Deze zijn:
De historie: wat is de situatie en wat ging er aan vooraf?
De beoogde uitkomsten: wat wil je met een interventie bereiken?
De rollen: wie initieert de interventie, wie coördineert, wie is betrokken en wie gaan de gevolgen merken?
De fasen: welke fasen heeft de interventie en hoe ga je die ordenen?
De communicatie: hoe betrek je mensen bij een interventie en welke betekenis geef je er aan?
Ten slotte: hoe evalueren we de interventie, wanneer is deze succesvol en wat doen we de volgende keer anders?
Het Groot Interventieboek is een overzichtelijk en praktisch naslagwerk. Het bevat tal van nuttige tips en modellen die afhankelijk van eigen stijl, bagage en voorkeuren toegepast kunnen worden bij het oplossen of vooruitbrengen van bepaalde vraagstukken.
Over Frank van Kuijck
Frank van Kuijck is een zeer gedreven onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV (www.toetssteen.com). Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners (www.TransitiePartners.nl).