Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Eerste hulp bij tegenzin

Even geen zin om de volle vuilnisbak te legen, even geen zin in dat verplichte verjaardagsfeestje bij je schoonouders, even geen zin in dat hardloopuurtje? Het overkomt ons allemaal, frisse tegenzin. Tegenzin hoort bij het leven. Dat laten Ulberthe Wielinga en Huub Schulte Fischedick aan de hand van heel wat fraaie voorbeeldsituaties zien in Eerste hulp bij tegenzin.

Coen Dirkx | 13 oktober 2015 | 2-3 minuten leestijd

Hoeveel tijd en energie gaat er eigenlijk door tegenzin verloren? Die we veel beter zouden kunnen besteden? De auteurs van Eerste hulp bij tegenzin tonen overtuigend aan - je kunt zelf wat aan je tegenzin doen. Ulberthe Wielinga en Huub Schulte Fischedick onderscheiden drie soorten tegenzin en geven vervolgens per soort aan hoe je er ook anders naar kunt kijken en tot actie kunt overgaan.

Zo is er de tegenzin omdat je het jezelf moeilijk maakt, omdat je met anderen samenleeft en is er tegenzin door wat je overkomt. Met steeds een korte eenvoudige analyse laten ze zien waar je tegenzin door veroorzaakt wordt. Vaak zijn het je eigen gedachten, dingen die je tegen zelf zegt, jouw kijk op de wereld die je vreselijk in de weg kunnen zitten. Wielinga en Fischedick schuwen niet om je af en toe een confronterende spiegel voor te zetten.

Vervolgens krijg je eerste hulp. Alledaagse situaties van herkenbare tegenzin worden ontrafeld en met pasklare tips zetten ze je op een ander spoor. Het zijn eerste hulp tips die misschien soms voor de een wat obligaat of een open deur zijn, ze worden in ieder geval gekenmerkt door een forse lading realiteitszin, praktische toepasbaarheid en een aangenaam vleugje humor en lichtheid. Voeg daar een toegankelijke schrijfstijl aan toe en je hebt een boekje dat je aan het denken zet.

Een boekje dus vol herkenbare situaties, want wie is er niet eens verzeild geraakt in een vergadering waar je het nut niet van inziet, met een gezelschap dat niet vooruit te branden is en met een opdracht die in jouw ogen onmogelijk is? Wat dan te doen om je voorstelbare tegenzin te lijf te gaan? Kijk, en dan grijpen ze je bij de lurven. Want wat wil je? Actieve of passieve strijd? En geven vervolgens haarfijn aan wat die opties met je doen en welke mogelijkheden je hebt om zo’n situatie naar je hand te zetten. Of neem nou de tip om van perspectief te veranderen. Niet baanbrekend misschien en makkelijker gezegd dan gedaan. En toch: probeer het zelf en bezie het resultaat. Kijk eens met een andere bril naar de ander of naar de situatie. Probeer het eens met wat meer afstand en mildheid. En bovenal: neem jezelf niet te serieus. Zeker in deze tijd van Dikke Ikken een prettige constatering.

Kortom, Eerste hulp bij tegenzin is een aanrader voor eenieder die bij zichzelf weleens een reactie bemerkt van ‘Ik heb geen zin’. Sla dan dit boekje eens open en laat je beïnvloeden door de handige tips en tools. Zeker weten dat je af en toe verrast wordt door een creatieve aansporing of een nog niet (zelf)bedachte tegenvraag. Het zal haast ongemerkt je zelfinzicht vergroten en hé, is dat niet de eerste stap op weg naar een wereld met minder tegenzin?’

Over Coen Dirkx

Coen Dirkx is politicoloog, afgestudeerd in politiek mondiale vorming en politieke socialisatie. In zijn hele werkzame leven heeft hij zich beziggehouden met communicatie en communicatieprocessen. Hij werkte afwisselend als communicatieadviseur of communicatiemanager, o.a. bij Schouten & Nelissen, SBI training & advies, Onafhankelijk Toneel, zorgorganisatie Philadelphia, De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, Movares, Nederlandse Spoorwegen, De Belastingdienst en Syntrus Achmea.

Momenteel is hij senior communicatieadviseur bij NHG, de Nationale Hypotheek Garantie, in Utrecht.

Zijn boeken zijn te herkennen door gemakkelijk leesbaar taalgebruik met heldere voorbeelden, waarin (soms) ingewikkelde theorieën zijn teruggebracht tot heldere en toepasbare inzichten in de (werk)praktijk.

In zijn vrije tijd maakt hij graag radioprogramma’s. Op dit moment bij het platform Praatfm.nl met programma’s als Soul Searching en Musica Poëta, waarin hij poëzie en muziek met elkaar verbindt. Kijk ook op:
https://www.praatfm.nl/terugluisteren/soul-searching/ en https://www.praatfm.nl/terugluisteren/musica-poeta/.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden