Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Flow. Van goed naar goud

In het boek FLOW - van goed naar goud worden de theoretische inzichten van Mihaly Csikszentmihalyi door Marc Lammers vertaald naar de praktijk en naar teamverband.

Sebastiaan van der Valk | 7 januari 2016 | 1-2 minuten leestijd

Mihaly Csikszentmihalyi omschrijft ‘flow’ als "het sterk voelen, alert zijn, het moeiteloos verrichten van werk, het volledig meester zijn en op de top van ons kunnen presteren". Het begrip ‘flow’ wordt door de auteur vertaald naar teams en met name gefocust op zijn ervaringen als hockey(bonds)coach.

Aan de hand van 11 eigenschappen verklaart Marc Lammers de groeiende kans om als team in flow te komen en blijven: collectieve ambitie, gezamenlijk doel, teamwaarden, persoonlijk doel, vertrouwen, commitment, krachtenbundeling, feed forward, veiligheid, innovatie en focus. Als aandacht wordt besteed aan deze 11 eigenschappen wordt de effectiviteit en het resultaat van teams verbeterd.

Het boek leest makkelijk weg, in twee tot drie uur was ik er doorheen. Een andere sterke kant van het boek vind ik de vele praktijkvoorbeelden die Marc Lammers terug laat komen vanuit zijn hockeyverleden. Waar de theorie van Mihaly Csikszentmihalyi erg saai beschreven is, kan ik dat niet zeggen van dit boek. Makkelijk leesbaar, bijna een roman.

Wat ik jammer vind is dat Lammers door het gehele boek heen refereert naar bekende managementtheorie (Covey, Offman, Sinek, Whitmore, Belbin). Voor een doorgewinterde managementboekenlezer geen toegevoegde waarde. Ik had het interessant gevonden als de auteur nog meer ingegaan was op zijn voorbeelden uit de praktijk en hierbij meer stilgestaan had bij hoe hij dit in de praktijk heeft vormgegeven. Zodat je echt een kijkje binnen in het hoofd van de hockeycoach zou hebben gekregen en bijvoorbeeld antwoord zou krijgen op vragen als: welke interventies heb ik stap voor stap gedaan? En met welke achterliggende reden(en)? Welke strategieën gebruikte ik hierbij? Wat moet je juist wel en wat moet je juist niet doen?

Een aantal anekdotes had ik reeds eerder gelezen in het boek Coachen doe je samen. Weinig vernieuwend dus, maar wel een mooie vertaling van de theorie van Mihaly Csikszentmihalyi naar de praktijk van Marc Lammers.

Over Sebastiaan van der Valk

Sebastiaan van der Valk is zelfstandig coach en oprichter van 'Bureau voor Ontwikkeling & Groei'. Zijn passie is om individuen en teams te helpen bij het vinden en formuleren van antwoorden op drie kernvragen: (1)Wie ben ik? / Wie zijn wij? (2) Wat wil ik? / Wat willen wij? (3) Hoe kom ik daar? / Hoe komen wij daar? Hierdoor leid je zeer waarschijnlijk een succesvoller, prettiger en gelukkiger (werk)leven! Gedrevendoorpassie.nl is één van zijn laatste initiatieven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden