Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

12 Sleutels voor duurzaam HRM

Waarom de vlag ‘duurzaam hrm’ in de titel van dit boek? Dat is de vraag die auteur Peggy De Prins aan het begin van 12 sleutels voor duurzaam HRM terecht oproept. En overtuigend beantwoordt.

Eelke Pol | 6 april 2016 | 3-4 minuten leestijd

Peggy De Prins legt uit waarom bewust afstand wordt genomen van ‘strategisch’ hrm: deze invulling van hrm gaat te sterk uit van een organisatie-invalshoek en gaat te weinig in op het menselijk en maatschappelijk belang dat ook aan de ‘werkende mens’ kan en moet worden gekoppeld. En deze specifieke interpretatie die De Prins geeft aan hrm, is in feite de kortst mogelijke samenvatting die van dit boeiende boek te geven is.

Peggy De Prins slaat middels haar uitwerking van ‘duurzaam hrm’ een brug tussen het belang van MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) en de People-dimensie in People, Planet en Profit 3P). Terecht signaleert zij dat deze People-dimensie een ondergeschoven kindje is geweest bij de uitwerking en toepassing van 3P. De auteur verwijst daarbij naar Google Search: in 2010 waren er 20.800 hits op ‘ecological sustainability’, 12.900 hits op ‘social sustainability’ en slechts 596 hits op ‘human sustainability’. De uitwerking in dit boek van De Prins verloopt middels de drieslag Respect (People), Omgevingsbewustzijn (Planet) en Continuïteit (Profit). Per dimensie zijn er 4 sleutels die worden toegelicht, degelijk theoretisch. Deze theoretische onderbouwing is de auteur wel toevertrouwd: zij is in het dagelijks leven professor aan de Universiteit Antwerpen. Het bijzondere aan het boek is dat deze theoretische onderbouwing gepaard gaat met een praktische, concrete uitwerking, o.a. middels veel praktijkvoorbeelden.

Zo is de dimensie Respect o.a. uitgewerkt in de sleutel ‘Zet volop in op kwaliteit van de arbeid’. Vanuit een holistische visie op de werkende mens, scherp afgezet tegen de werkende mens als ‘resource’, is er aandacht voor het belang van engagement. De Prins schroomt niet om daarbij terug te vallen op beproefde modellen en inzichten om haar ideeën theoretisch te onderbouwen, bijvoorbeeld in de koppeling die gelegd wordt met het Job demands-job control model. Maar ook wordt teruggevallen op nieuwere inzichten, bijvoorbeeld op het gebied van jobcrafting  (het zelf ‘boetseren’ van je eigen functie om deze daarmee meer in lijn te brengen met de talenten die de medewerker heeft). Maar ook het risico van werkverslaving wordt genoemd, als risico van teveel ‘goesting’ die een medewerker kan hebben.

Het woord ‘goesting’ geeft aan dat de auteur van Belgische komaf is en her en der ook terugvalt op voorbeelden vanuit onze zuiderburen. Maar voor de impact van het boek maakt dat geen verschil: de onderstroom rondom (visie op) werk, het belang van een holistische benadering, sociale innovatie, het belang van volwassen arbeidsrelatie etc. spelen uiteraard ook in Nederland.

Elk hoofdstuk sluit af met een aantal concrete tips voor de hr-professional, de leidinggevende en de medewerker zelf. Geconstateerd kan worden dat er relatief gezien wat minder aandacht is voor de rol van de medewerker zelf, teneinde invulling te geven aan duurzaam hrm. Dat is opvallend, omdat juist ook in het ‘duurzaam hrm’ dat Peggy de Prins beschrijft en voorstaat, een cruciale rol is weggelegd voor de medewerker zelf.

12 sleutels voor duurzaam HRM is een aanrader voor elke hr-professional, leidinggevende en medewerker die geprikkeld wil worden om na te denken over de rol van ‘werk’ in hedendaagse en toekomstige organisaties. Als meer dan nuttige ‘bijvangst’ krijgt de lezer concrete tips en aanbevelingen hoe daar concreet invulling aan gegeven kan worden. Concreet en praktisch en tegelijkertijd is het boek wetenschappelijk stevig verankerd. Een ‘must have’ voor een ieder die belang hecht aan de ‘human factor’ in organisaties. En laten we eerlijk zijn: wie is dat nu niet?

drs. Eelke Pol MMC is auteur van het boek Strategisch HRM en TRUST, het slimme zusje van SMART. Hij werkte als organisatieadviseur bij GITP en Rijnconsult en is nu werkzaam als Hoofd HR Advies en Beleid bij Philadelphia Zorg. Hij verzorgt trainingen voor De Baak en HR Academy en is verbonden aan de MBA van Hogeschool Windesheim. Bezoek ook zijn website www.trusthetslimmezusjevansmart.nl

Over Eelke Pol

Drs. Eelke Pol MMC is senior adviseur bij Rijnconsult en bij dit adviesbureau verantwoordelijk voor het center of excellence HRM/Leiderschap. Hij werkte daarvoor als consultant en zakelijk coördinator bij GITP HRM/OrganisatieAdvies. Eelke Pol begon zijn loopbaan als vakbondsbestuurder bij het CNV.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden