Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Musk Mania

Elon Musk – heeft hij eigenlijk nog een introductie nodig? Er wordt zoveel over deze man geschreven. Mensen houden van hem of verafschuwen hem. Ik moet het boek geschreven door iemand in de laatste categorie nog tegenkomen. Ook Hans van der Loo en Patrick Davidson steken hun bewondering niet onder stoelen en banken in Musk Mania.

Carla Verwijs | 15 augustus 2016 | 2-3 minuten leestijd

Musk Mania gaat over wavemakers, waarvan Elon Musk het ultieme voorbeeld is. Een wavemaker gedijt niet alleen op de golven van verandering, hij creëert ze zelf. Wat zijn de leidende principes van wavemakers en wat kunt u van hen leren? Deze vraag staat centraal in dit boek en het is geschreven rondom Elon Musk. Musk is bekend van Tesla, de elektrische auto’s, en SpaceX, het ruimtevaartbedrijf waarmee Musk ons hoopt naar Mars te brengen. Hij brengt golven teweeg in industrieën waarvan men dacht dat die potdicht zaten (ruimtevaart, automobielindustrie). Na tegenslagen, blijft Musk doorzetten. Nu hij wel succes boekt, oogst dat natuurlijk volop bewondering.

Een wavemaker biedt hoop in bange dagen (Principe 1). Elon Musk schetst een toekomst waarin we ons geen zorgen hoeven te maken over een mogelijk tekort aan fossiele brandstoffen, want we benutten zonne-energie veel meer. Hij is een rasoptimist, die denkt in mogelijkheden. Daarbij: Musk bedenkt het niet alleen, hij doet het ook. Dat maakt dat mensen in hem geloven.

Wavemakers nemen waanzinnig goed waar (Principe 2). Ze zijn alert, nieuwsgierig en hebben oog voor zowel het grote plaatje als details. Wavemakers als Musk zijn beeldbestormers, vallen conventionele ideeën aan. ‘Mik op Mars’, aldus Principe 3. Denk groot. Ga niet voor beter, maar 10 keer beter. Het dwingt u namelijk om anders te denken. En, speel om te winnen (Principe 4). Musk houdt van games, als kind al. Het helpt hem veel ballen tegelijk in de lucht te houden, maakt hem superfanatiek en gemotiveerd te presteren. Prestaties geven namelijk energie. Principe 5 klinkt logisch: Breng mensen in beweging. Wavemakers zijn dan wel autonoom, ze beseffen goed dat ze anderen nodig hebben om golven te maken. Musk weet mensen aan zich te binden, wordt zelfs door Van der Loo en Davidson een ‘superbaas’ genoemd, maar komt verder vooral afstandelijk en koel over. Hard zelfs. Iemand voor wie empathie een abstract begrip is, klinkt mij niet meteen sympathiek. Musk is goed in talent schouwen en mensen willen graag voor hem werken.

Gaat Musk Mania over wavemakers of is het een boek over Musk?, vroeg ik me af. Al lezend wordt mij steeds meer duidelijk dat dit een Musk-boek is en begin ik genoeg te krijgen van de continue loftuitingen. Natuurlijk, ik had het kunnen weten, de titel is niet voor niets Musk Mania. Musk Mania is bedoeld om met ons succesprincipes van wavemakers als Elon Musk te delen, maar geeft vooral een beeld van de man achter PayPal, Tesla en SpaceX.

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden