Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Nieuwe Mentaal

In haar vorige boek Mentaal Kapitaal beschreef psycholoog Elke Geraerts, die academische posities bekleedde bij Harvard, Maastricht en Rotterdam, hoe het succes van een organisatie afhankelijk is van het mentale vermogen van haar medewerkers, ‘zoals het succes van een sportteam wordt bepaald door het fysieke vermogen van de atleten’. In het boek onderscheidt ze vier interventies die een hefboomeffect hebben op veerkracht: zelfcontrole, optimisme, aandacht en bewustzijn. Alle vier deze ‘hefbomen’ zijn te trainen.

Pierre Pieterse | 19 oktober 2016 | 1-2 minuten leestijd

De grootte van ‘de breincrisis’ wordt meteen duidelijk op de eerste pagina’s van Geraerts’ nieuwe boek, Het Nieuwe Mentaal. Het vermogen tot aandacht is sinds de invoering van de smartphone dramatisch afgenomen. Een onderzoek suggereert dat de aandachtspanne in tien jaar zelfs is afgenomen van 12 naar 8 seconden – een seconde minder dan een goudvis.

Bewustwording is misschien een eerste stap, maar de breincrisis wordt daarmee niet overwonnen. Daarvoor is een realistische aanpak vereist. Vandaar dat in Het Nieuwe Mentaal veel praktische tips staan om de crisis aan te pakken. Deze adviezen staan verspreid over vijf hoofdstukken over aandacht managen, de balansideologie, verbondenheid, werk versus privé en een leider worden die een rol speelt in de omwenteling van Het Nieuwe Mentaal.

(De gehele samenvatting van dit boek en van drie andere kunt u lezen in de december editie van Management Summaries. De gehele summary bibliotheek beslaat inmiddels ruim 350 boeken, van Clay Shirky’s Slimmer uit 2011 tot en met Pre-suasion van Robert Cialdini uit 2016. De november editie bevat de volgende vier boeken: Werken met Leren Veranderen van Hanna Boersema-Vermeer en Gertjan de Groot, Kiezen voor winst van Stefan Stremersch, Waarderend veranderen van het auteurstrio Saskia Tjepkema, Luc Verheijen, en Joeri Kabalt, en tot slot Superbosses van Sydney Finkelstein.

Over Pierre Pieterse

Pierre Pieterse was tot februari 2022 hoofdredacteur van Managementboek Magazine.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden