Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Aan de slag met Policy Governance

Aan de slag met Policy Governance is een praktisch handboek en een logisch vervolg op het boek Policy Governance. Caroline Olivier liet zich hierbij inspireren door John Carter met zijn boek Boards that make a Difference (1995).

Christel Deckers | 16 november 2016 | 2-3 minuten leestijd

Niemand is natuurlijk tegen integer toezicht en bestuur maar hoe doe je dat dan in de praktijk? Caroline Oliver is de auteur van het boek met de oorspronkelijke Engelse titel: Getting started with Policy Governance: Bringing Purpose, Integrity and Efficiency to Yours Board’s Work. Deze Engelse titel is een hele mond vol en prima bewerkt en vertaald in Aan de slag met Policy Governance door Hartger Wassink en Helmie van Ravestein.

In Aan de slag met Policy Governance wordt in acht hoofdstukken beschreven wat Policy Governance nu precies inhoudt. In die hoofdstukken krijg je handige vragenlijsten aangereikt om te bezien én te bespreken of policy Governance iets voor jouw organisatie zou kunnen zijn. Daarnaast krijg je beter inzicht in wat er allemaal bij komt kijken als je Policy Governance overweegt te gaan implementeren in je organisatie. Het is namelijk een andere manier van besturen en toezicht houden zoals dat nu veelal gebruikelijk is en gebeurt aan de hand van talloze zogenaamde afvinklijsten.

Het boek geeft stof tot nadenken; immers in essentie komt integer bestuur en integer toezichthouden neer op het beantwoorden van twee kernvragen:

Ten eerste Voor wie doe je het? Wat is je bestaansrecht? En ten tweede Wat verwachten zij, voor wie je het doet, van ons? Bij de vraag hoe je integer bestuurt en toezicht houdt helpt dit handboek.

Policy Governance sluit mooi aan op de beweging die al enige tijd zichtbaar is binnen vele zorgorganisaties namelijk zelfsturende/zelforganiserende teams: hoe krijg je de bevlogenheid terug op de werkvloer? Door minder administratieve lasten te laten uitvoeren en door meer regel- én beslisruimte door de zorgverleners te faciliteren.

Dit geldt dan ook voor de regelruimte die bestuurders daarin nodig hebben van hun raad van toezicht. Mijn raad van bestuur heeft deze uitnodiging tot dialoog hierover meteen opgepakt door dit handboek aan alle leden van de raad van toezicht uit te delen met de uitnodiging hierover samen in gesprek te gaan.

Deze uitnodiging sluit naadloos aan bij de nieuwe governance code in de zorg namelijk principle based in plaats van rule based. Aan eenieder die ook deze dialoog wil aangaan de uitnodiging om hierover contact met mij op te nemen.

Het lezen van het handboek Policy Governance biedt hiertoe voldoende aanleiding.

Christel Deckers is lid van verschillende Raden van Toezicht in Zorg & Onderwijs. Daarnaast is zij bestuurder a.i. binnen zorg- en welzijn. Tevens doet zij onderzoek naar De juiste Bestuurder op de juiste plek vanuit de Erasmus Universiteit. Kernwoorden in haar werk zijn: met plezier naar je werk, we doen het samen en de juiste mens op de juiste plek. (www.christeldeckers.nl)

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden