Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Eigenaarschap - De sleutel tot jouw professionele succes

‘Eigenaarschap’ wordt een steeds belangrijkere eigenschap van een (zelfstandig) professional en is daarmee de sleutel tot professioneel succes. Het is dè manier om je als professional te onderscheiden van de ‘grauwe middelmaat’. Frans Wijngaarden geeft in zijn boek op een heldere en persoonlijke wijze een toelichting op de factoren die bijdragen aan het verder ontwikkelen van je ‘eigenaarschap’.

Theo Sierhuis | 12 januari 2017 | 2-3 minuten leestijd

Eigenaarschap van Frans Wijngaarden richt zich voornamelijk op de (zelfstandig) professional, maar kan ook een welkome aanvulling zijn voor professionals in loondienst en managers. Het is deels een vervolg op zijn in 2014 verschenen boek Veel succes! - handboek voor het behalen van resultaten, waar een hoofdstuk eigenaarschap in voorkomt.

Samen met het onderzoeksbureau ‘Motivaction’ heeft Frans Wijngaarden onderzoek gedaan naar welke factoren ‘eigenaarschap’ bepalen: Pro-activiteit, verbinding, je rol omarmen, mijn rol in een team, verantwoordelijkheid nemen, oplossingsgericht en ontplooiing. Ieder van deze factoren worden in dit boek helder en duidelijk toegelicht, soms toegelicht met een (persoonlijke) anekdote. Naast de genoemde factoren geeft dit boek ook verdere richting en handvatten om ‘eigenaarschap’ en de bovengenoemde factoren in de praktijk toe te passen.

Het boek heeft een persoonlijke, informele toon en wordt opgevrolijkt met een aantal heldere tekeningen. Kernpunten worden nogmaals duidelijk herhaald, wat erg prettig is. In een aantal gevallen zijn de hoofdstukken gescheiden door een kort ‘intermezzo’, waarin een deel van de songtekst naar voren komt. Persoonlijk vind ik het een leuke manier om de inhoud van het hoofdstuk nog nader toe te lichten, alhoewel ik me ook kan voorstellen dat niet iedereen dat zal aanspreken.

Naast antwoord op de vraag wat ‘eigenaarschap’ nou eigenlijk is, is natuurlijk ook een zeer belangrijke vraag: hoe pas ik dat allemaal toe? Ik mis hierin enigszins de diepgang in de vervolghoofdstukken, met name het ontbreken van gerichte opdrachten is volgens mij een gemiste kans, ook al omdat er na ieder hoofdstuk enige ruimte is gelaten om aantekeningen te maken. Aan de andere kant zijn de vele anekdotes die Frans Wijngaarden uit eigen ervaring aanhaalt uit de praktijk wel zeer waardevol, want dat maakt de praktijksituaties juist wel weer herkenbaar, en zorgt het ervoor dat het boek prettig leesbaar is. Het gaat uiteindelijk toch om het zelf toepassen in de praktijk, en dat is dan weer in lijn met het boek: wees bereid om te leren en ‘Just do it’.

Eigenaarschap van Frans Wijngaarden is zeker een waardevolle aanvulling voor de professional die zoekt naar een manier om zich in de toekomst op een positieve manier te onderscheiden van de rest. Het is prettig leesbaar mede door de persoonlijke anekdotes en ervaringen van de auteur en daardoor toegankelijk voor een breed publiek. Het is gelukkig geen betweterig recept voor succes, maar een bron van inspiratie voor iedere professional die zich graag wil onderscheiden - ‘Just read it...’

Over Theo Sierhuis

Theo Sierhuis is informatie-analist & Agile coach.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden