Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Schaamteloos delegeren

Taco Oosterkamp geeft in Schaamteloos delegeren handige tips voor meer efficiëntie. Hij legt daarbij de focus op het thema delegeren, omdat het kan bijdragen aan een goede inrichting van allerlei werkprocessen. In deze recensie licht ik kort toe hoe hij in zijn belofte slaagt.

Theo Sikkema | 25 januari 2017 | 2-3 minuten leestijd

Net als de meeste schrijvers hoopt Taco Oosterkamp een verschil te maken in het leven van de lezers. Maar daar moet de lezer ook zelf iets voor doen: ‘Ik schrijf geen boeken om alleen maar informatie te verstrekken. Als je dit gaat lezen zonder mijn tips en methodes in de praktijk uit te proberen, moet je niet verwachten dat je er wat mee op zult schieten.’ Het is een belangrijke boodschap van de auteur; de opmerking beslaat een volledige pagina.   

Om potentiële lezers over de streep te trekken en aan zijn boek te beginnen, doet Oosterkamp een belofte: ‘In dit boek lees je hoe je snel veel tijd vrij kunt maken. Met die quick wins hoop ik dat jij ruimte kunt maken om de rest van het boek te lezen en uit te proberen.’ Het is een slimme belofte die – in mijn geval althans – het gewenste effect bereikte. En dat is bijzonder, gezien de stapel ongelezen boeken die bij mij thuis inmiddels één van de dragende muren dreigt te worden.

De rode draad in het boek is dat delegeren heel veel efficiëntie kan opleveren. Door te delegeren kun je ervoor zorgen dat deelprocessen op de juiste plek en door de juiste mensen worden aangepakt, namelijk daar waar ze de minste weerstand opwekken en de meeste energie opleveren. Oosterkamp richt zich daarbij in het bijzonder op het niveau van het individu, want daar – op dat laagste niveau – zijn volgens hem slagen te maken die een organisatie in zijn geheel verder helpen.

Het boek bestaat uit hoofdstukken die rond een specifieke tip zijn opgebouwd, zoals bijvoorbeeld de tip om je zelfkennis te vergroten. In het hoofdstuk gaat de auteur in op de vraag waarom zelfkennis belangrijk is en geeft vervolgens tips om deze te vergroten. De tips zijn allemaal bijzonder waardevol. Ze hebben mij aan meer efficiëntie geholpen, en dat zonder dat ik in blauwe procedures verzandde. Het boek is werkelijk een verademing! Als ik nu aan het hoofd van een organisatie zou hebben staan, zou ik het iedere manager als zomer- of kerstgeschenk meegeven.

Of ik nog verbetertips heb? Jazeker. Schaamteloos delegeren bestaat voor 95 procent uit tekst. Hier en daar bevat het een cartoon, maar het boek zou completer en beter behapbaar worden met behulp van duidelijke procestekeningen en diagrammen. Wellicht zijn dat tips voor een eventuele volgende editie!

Over Theo Sikkema

Theo Sikkema is adviseur bij Adviestalent. Hij is geïnteresseerd in samenwerken, verbinden en vernieuwen, en gebruikt daarbij kennis uit zijn achtergrond in de internationale samenwerking en concurrentiekracht. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden