Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Digital detox - Minder technostress en meer focus

Steeds vaker hoor je om je heen dat er sprake is van smartphoneverslaving. Of ik nu bij een seminar, een vergadering of in een lunchroom ben, iedereen heeft zijn telefoon binnen handbereik. Voor die foto, die post of dat Whatsappje.

Ineke Smits | 10 mei 2017 | 2-3 minuten leestijd

In de krant las ik onlangs dat we kunnen spreken van een sociale tijdbom. Het boek Digital detox spreekt van een dopamine shot dat we soms echt nodig lijken te hebben.

Uit onderzoek blijkt dat 72% van de smartphonegebruikers niet langer dan een uur zonder kan! Ik betrap mezelf er regelmatig op; het onbewust checken van mijn e-mail of social media. Wetende dat ik mijn tijd efficiënter gebruik door dat op vaste tijden te doen. Het lijkt een automatisme, iets wat me zorgen baart, maar ook intrigeert. Ik zou het soms anders willen en ben benieuwd of dit boek mij niet alleen nieuwe inzichten geeft, maar ook een praktische oplossing om dit aan te pakken.

Inefficiënt gebruik van tijd

Het gebruik van een smartphone bespaart ons inmiddels veel tijd. Bedenk maar eens hoe we 25 jaar geleden het telefoonboek moesten raadplegen, aan de hand van een wegenkaart de weg vonden en Zoekertjes in de krant lazen. Dat de smartphone ons naast alle handigheidjes ook heel veel nutteloze tijd kost vergeten we soms. We worden namelijk afgeleid van dat wat we zouden moeten doen. Ik vraag me af hoeveel tijd we over zouden houden voor werk en privé als we de smartphoneverslaving, waarover de auteur spreekt, zouden kunnen indammen. En wat kan het ons naast tijd uiteindelijk nog meer opleveren om minder ‘online’ te zijn?

Tijdverlies door teveel aan prikkels

Wie ziet er om zich heen nog weleens iemand zich vervelen? De meeste creativiteit en goede ideeën komen toch voort uit de mijmermomenten die we hebben? Vroeger waren er voldoende momenten om je hersens even tot rust te laten komen. Bij het wachten op de veerpont kon je je gedachten zo heerlijk de vrije loop laten. En wat doen we nu? Juist, we checken onze smartphone. We geven ons brein een continue blootstelling aan prikkels en doen meerdere dingen tegelijk. Doordat we zoveel vragen van ons brein zijn we steeds minder goed in staat ons te concentreren op dat wat we eigenlijk zouden moeten doen met aandacht en focus.

Bewustwording voor meer controle

Dit boek maakt je digitaal bewuster. Het laat je nadenken over het verdelen van aandacht en het benutten van technologie én concentratie. De auteur schrijft in Digital Detox over de oorzaken en gevolgen van smartphonegebruik en het leren omgaan met passend gebruik. Aan de hand van 5 stappen en het werken met de touchpointmethode biedt het boek je meer inzicht in je gedrag. De heldere structuur van het boek, de schema’s en de tips zorgen dat het boek een soort werkboek is dat kan helpen bij het uiteindelijk krijgen van meer focus en rust.

Na het lezen van dit boek neem ik me in ieder geval voor kritisch naar mezelf te kijken en periodes van rust en breinactiviteit minder in elkaar te laten overlopen. Eens kijken wat het me gaat opleveren!

Ineke Smits, virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe, gespecialiseerd in flexibele ondersteuning van ZZP en MKB.

Over Ineke Smits

Ineke Smits, persoonlijk virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden