Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Stagnatie van professionals - Voorkomen en aanpakken

Professionals kunnen oplopen tegen complexe vragen en problemen op het vlak van hun persoonlijke en vakmatige ontwikkeling. In het ergste geval leidt dat tot stagnatie en uitval.

Pierre Spaninks | 26 juni 2017 | 1-2 minuten leestijd

Een deel van die stagnatie kan worden verklaard uit factoren in de organisatie die ontwikkeling en groei van professionals kunnen frustreren, zoals slecht leiderschap en een disfunctionele cultuur (de ‘verwaarloosde organisatie’).

Een ander deel heeft te maken met psychologische factoren bij de professional zelf. Behalve over kennis- en loopbaanaspecten gaat het daarbij steeds vaker ook om identiteitsvragen en psychologisch welzijn. De toenemende nadruk op identiteit als uiting van eigen waarden en drijfveren, leidt op steeds jongere leeftijden (zelfs in de fase tussen 25 en 30 jaar) tot stagnatie.

Organisaties zouden hier in hun HRM-beleid op moeten anticiperen, met adequate procedures en instrumenten. Het is aan te raden om loopbaanbegeleiding en psychologische gezondheid te combineren, en daar ook coaching een rol bij te geven. In teams in het onderwijs en de zorg is het persoonlijk functioneren al een vast onderdeel van team-intervisies. Intercollegiale steun in een veilig klimaat heeft een belangrijke preventieve werking op stagnatie.

Het Stagnatiemodel biedt handvatten om stagnatie op te sporen en te voorkomen, en om groei te faciliteren. Het kent vier pijlers: strategische HRM, innovatie, organisatieontwikkeling en organisatieverandering, en leiderschap. Een integrale en organische aanpak is cruciaal om zowel de organisatie als de professional in beweging te houden, stagnatie te voorkomen, en groei te realiseren.

Een rode draad in dit boek is de case Belastingdienst waar de auteurs hun model op toepassen. Heel leerzaam!

Dit is een ingekorte versie van de Summary van Stagnatie van professionals. Meer informatie en een speciale proefdownload van Management Summaries vindt u op deze pagina.

Over Pierre Spaninks

Pierre Spaninks (Eindhoven, 1955) was tot zijn pensionering in 2021 zelfstandig professional in journalistiek en communicatie. Hij kreeg landelijk bekendheid als ZZP-expert. Voordien had hij gewerkt in het hoger onderwijs en de consultancy. Hij studeerde Tekstwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en volgde op Harvard het Senior Manager in Government Program. Tegenwoordig legt hij zich toe op de Egyptologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Ron van de Water, Mathieu Weggeman
Stagnatie van professionals

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden