Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Creatieve Levensplanning 3.0 - Met recht een klassieker

Persoonlijke ontwikkeling is steeds meer een natuurlijk onderdeel van het leven. Lange tijd werd het vooral ingezet als iemand na een aantal jaar werken ‘iets anders wilde’. Tegenwoordig is het  bijna als vanzelfsprekend onderdeel van de HRM cyclus.

Marjolein Boeren-Hermans | 27 juli 2017 | 4-5 minuten leestijd

Dat is terug te zien aan de toegankelijkheid: als je eenmaal op het gebied van persoonlijke ontwikkeling gaat verdiepen, ligt veel materiaal voor het oprapen. Talloze boeken over geluk, formules om een beter leven te creëren, documentaires op Netflix, filmpjes en tests op internet, seminars en webinars zowel achter je tablet als in real-life. En er is het boek van Paul Donders: Creatieve Levensplanning 3.0. Herschreven uit 1996, en met recht een klassieker.

Werken is al enige tijd aan het verschuiven van ‘dat-wat-ik-doe-om-geld-te-verdienen’ naar integraal onderdeel van het streven naar een zinvol en happy life. Dit boek sluit daar volledig op aan. De auteur noemt dit de overgang van Work-Life Balance naar Work-Life integration. Vanuit dat uitgangspunt is het ook veel natuurlijker dat persoonlijke ontwikkeling deel uitmaakt van alles wat je doet. Als je persoonlijke ontwikkeling echt systematisch wilt integreren, is het wel handig daar een goede aanpak en goede handvatten voor te hebben. Dat is de kracht van dit boek: het geeft je die handvatten, waarmee je zowel aan de slag kunt als persoonlijke ontwikkeling nieuw terrein is voor je, of juist kunt verdiepen als je al veel gelezen en ontdekt hebt.

Het boek daagt je uit jezelf te onderzoeken op een aantal gebieden. Eerst ga je aan de slag met waar je vandaan komt. Het verhaal van je (voor) ouders, je eigen verhaal, je levensbronnen: stap voor stap breng je in kaart wat je achtergrond is. Dat brengt helderheid: het geeft inzicht in wat heeft gemaakt dat je bent waar je bent. Het geeft je bij de andere stappen ook input: wat is nuttig om mee te nemen, waar zitten groeikansen om het anders te doen? Die linken hoef je niet overal zelf te leggen: er wordt steeds terugverwezen waardoor een logisch, geïntegreerd geheel ontstaat.

De volgende stap is ‘Wie ben ik?’. Niet vanuit het grote filosofische geheel, maar praktisch: wat zijn je talenten, waar liggen je sterke en minder sterke kanten? Er is gekozen om dit onder meer te onderzoeken aan de hand van 7 elementen: lichaam, emotionaliteit, intelligentie, spiritualiteit, talenten, motiverende omstandigheden en waarden. Hier merk je wel dat het boek vooral een doe-boek is: het geeft een eerste aanzet, maar het verder uitwerken en verdiepen, dat dien je zelf op te pakken. Niet iedereen zal dit ook kunnen: wees daar dus ook kritisch en eerlijk in naar jezelf. Zowel in het boek als daarbuiten vind je meer dan genoeg hulpbronnen en coaches die hierin iets kunnen betekenen. In het boek zelf worden bijvoorbeeld veel boeken en citaten aangehaald. Dat is inspirerend: het prikkelt en nodigt uit verder te gaan dan alleen dit boek.

Na ‘Waar kom ik vandaan’ en ‘Wie ben ik’ ga je aan de slag met ‘Waar ga ik naartoe’. Ook hier krijg je handige tools aangereikt die je een manier geven om alle stappen uit te werken. Zowel hier als in het hele boek geeft Paul Donders ook voorbeelden uit zijn eigen leven, wat de praktische stappen meer achtergrond en helderheid geeft. Tenslotte gaat de schrijver in op het maken van een cyclus: als je persoonlijke ontwikkeling echt integreert als ‘work-life integration’, is het goed om regelmatig opnieuw te kijken: waar sta ik? Waar wil ik naartoe? In het boek wordt aangeraden dit elke 5 jaar grondig te doen, maar ook om elk jaar even goed te evalueren.

Ik noemde in de inleiding dit boek een klassieker: het is geschreven in 1996 en ik herken veel van de ideeën en de aanpak uit later ontwikkelde technieken. Het boek is ook echt een mooie, uitgebreide basis, van waaruit je, met alle inspiratie en tips en trucs die erin staan, verder kunt ontdekken wat er op dit gebied te verkrijgen is. Het leest bovendien vlot en prettig. In het eerste deel wordt uiteengezet waarom het zinvol is je leven (op de specifieke wijze van dit boek) creatief vorm te geven. Hierin wordt het leven verdeeld in drie fasen: door de manier waarop de inleiding geschreven is, zou de indruk kunnen ontstaan dat creatieve levensplanning vooral op latere leeftijd interessant is. Ik denk echter dat persoonlijke ontwikkeling nog een stukje verder mag doorontwikkelen, en dat het mooi zou zijn als dit een basisvak op de middelbare school is. Een vak dat je blijft volgen en ervoor zorgt dat het begrip pensioen verdwijnt. Immers, als je leeft vanuit je passie, is werken leven.

Marjolein Boeren is Kinesiologisch Coach en heeft een eigen praktijk in Bergen op Zoom. Door middel van afstemming van lichaamsbeweging en mentale processen krijg je inzicht over jezelf en je doelen. Daarnaast is zij PR-coördinator voor het Welkin Kinesiologie College en geeft zij trainingen op het gebied van Kinesiologie.

Over Marjolein Boeren-Hermans

Marjolein Boeren is Kinesiologisch Coach en heeft een eigen praktijk in Bergen op Zoom. Door middel van afstemming van lichaamsbeweging en mentale processen krijg je inzicht over jezelf en je doelen. Daarnaast is zij PR-coördinator voor het Welkin Kinesiologie College en geeft zij trainingen op het gebied van Kinesiologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden