Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Stagnatie van professionals - Een waardevol boek

Hoe komt het dat sommige professionals zich tot aan hun pensioen blijven ontwikkelen en van grote waarde zijn voor de organisatie, terwijl anderen stagneren? Wat is stagnatie eigenlijk , hoe kunnen we het herkennen en hoe kan het worden voorkomen? Dit zijn vragen die aan bod komen in Stagnatie van professionals van Ron van de Water en Mathieu Weggeman.

Carla Verwijs | 1 augustus 2017 | 1-2 minuten leestijd

Kennis verandert zo snel, professionals moeten actief aan de slag om bij te blijven. Dat wordt ook steeds meer van hen verwacht - ze moeten zelf zorg dragen voor de eigen ontwikkeling. Professionals moeten zich continu blijven vernieuwen. Stagnatie wordt door Van de Wateren en Weggeman omschreven als een ongewenste afname in de groeisnelheid van een professional die tot lagere prestaties en uiteindelijk tot stilstand kan leiden. Daarmee is het een structureel proces en is het belangrijk stagnatie tijdig te herkennen en op te lossen. Naast veel persoonlijke oorzaken voor stagnatie kan ook een organisatie stagneren en daardoor remmen in de ontwikkeling van de professional.

In een aantal cases laten Van de Water en Weggeman zien dat stagnatie in alle sectoren en typen beroepen kan voorkomen. Van timmermannen, via MBO-docenten tot een R&D afdeling van een technologisch bedrijf.

Het ‘Stagnatiemodel’ maakt het tot nu toe theoretische boek meer praktisch. Het model kent vier kwadranten: persoonlijke ontwikkeling, professionele ontwikkeling, kennisontwikkeling en culturele ontwikkeling. Hieruit blijkt al dat niet alleen naar de professional wordt gekeken, maar ook naar de organisatie waarin hij of zij opereert. Daarnaast zijn er stagnatie-instrumenten en stagnatietesten. De auteurs beschrijven fasen van stagnatie en groei-indicatoren, die als test kan worden afgenomen. Een stagnatie-audit geeft inzicht in oorzaken van stagnatie binnen een organisatie. Dit instrument wordt toegelicht aan de hand van een case van de Belastingdienst.

Stagnatie van professionals is een waardevol een boek zowel voor HR-medewerkers als voor managers van professionals. Zelf vond ik het een spiegel die me werd voorgehouden, ik ben tenslotte ook zelf professional. Van de Water en Weggeman hebben literatuur op dit gebied gecombineerd met cases waar ze zelf bij betrokken zijn geweest en geven daarmee veel inzicht in afnemende ontwikkeling van sommige professionals. De integrale aanpak maakt dat stagnatie niet als een individueel probleem wordt gezien.

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Ron van de Water, Mathieu Weggeman
Stagnatie van professionals

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden