Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Rijnland veranderboekje - Goed en helder

Het Rijnland veranderboekje is een goed en helder geschreven boek. De schrijvers zetten op concrete wijze uiteen wat Rijnlands veranderen is en wat de lezer kan doen om Rijnlands te veranderen binnen de organisatie.

Wiemer Renkema | 7 augustus 2017 | 1-2 minuten leestijd

Het is prettig lezen door de verschillende voorbeelden uit de praktijk die aangehaald worden. Er zit een zekere snelheid in het boek waardoor de informatie op een aangename manier door de lezer tot zich genomen kan worden. Inhoudelijk tonen de auteurs zich van hun beste kant en laten zien dat ze tot de experts op dit gebied behoren. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de schrijvers behoorlijk overtuigd zijn van hun gelijk waardoor het boekje soms wat dogmatisch over kan komen. De lezer krijgt daardoor een sterke sturing terwijl hij tegelijkertijd aangemoedigd wordt om op het eigen kompas te blijven varen. Dit levert een licht bipolaire leeservaring op. Deze ervaring wordt versterkt door het lukraak strooien met namen van mensen. Het gaat dan bijvoorbeeld om al dan niet bekende managementdenkers. Met slechts een heel beperkte context maakt dit het boek voor mensen die minder ingevoerd zijn in de wereld van organisatieontwikkeling een stuk minder toegankelijk en soms is het zelfs verwarrend. Het doel van de schrijvers dat het boekje door iedereen in een organisatie gelezen zou moeten worden is daarmee niet realistisch. Hier doen de schrijvers zichzelf echt tekort.

Ook jammer is dat ze de lezer nadrukkelijk vragen om al lezende met een timmermanspotlood opdrachten te maken in het boek. Daarvoor is het eerste echter te groot en het laatste te klein. Dat is spijtig want de vragen van de opdrachten zijn over het algemeen uitdagend en confronterend en daarmee een uitstekende leerervaring.

Maar al met al hebben Peters en Weggeman met Het Rijnland veranderboekje een prima boek geschreven dat uitermate geschikt is voor professionals met een stevige basis in organisatieontwikkeling en -verandering die meer willen weten over Rijnlands veranderen. Een boek speciaal voor hun ‘vakmensen’ zou een mooi volgend project kunnen zijn.

Over Wiemer Renkema

Wiemer Renkema is eigenaar van To be Training & Consulting, een innovatief human resources training- en managementadviesbureau. Hij is de auteur van Managen of niet, dat is de vraag.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden