Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Eet, beweeg, slaap - Direct aan de slag

Ken je dat gevoel ook? Dat je 's ochtends als de wekker gaat, spijt hebt dat je niet een uur eerder naar bed bent gegaan? Dat overkomt mij te vaak. Ik besloot het boek Eet, Beweeg en Slaap te lezen van Tom Rath. Hij stelt dat gezonder leven gewoon nu haalbaar is. Ook voor jou en mij.

Anke Tijtsma | 9 oktober 2017 | 2-3 minuten leestijd

In het boek bepleit Rath de Eet, beweeg, slaap formule. En het begint allemaal met beslissingen nemen alsof je toekomst (ook morgen) ervan afhangt.

Het goede nieuws is dat hij diëten afwijst en pleit voor gezond en afwisselend eten. Daarbij gaat het niet altijd om de hoeveelheden maar om de kwaliteit van wat er op je bord ligt. Het vermijden van suikerrijke producten is evident. Hij gaat niet in details in op voedingsvoorschriften want hij is geen expert op dat vlak. Niet erg want we weten het eigenlijk ook wel. Gewoon je gezonde verstand gebruiken, niet overeten en zorgen voor afwisseling.

Dat we als mens meer moeten bewegen is niks nieuws. Toch schrik ik ervan als ik door het lezen van dit boek bijhoud hoeveel ik zelf zit op een werkdag. Veel mensen zitten gemiddeld 9,3 uur - dat is langer dan we slapen. Hoe zit dat bij jou? In het boek tref je tips aan die verder gaan dan vaker sporten. Er zijn volgens Rath namelijk honderden momenten op een dag waarop je extra activiteit kunt inlassen. 

Over slapen schrijft Rath dat een uur minder slapen per nacht direct van invloed is op ons welzijn, productiviteit, gezondheid en denkvermogen. Ergens wist ik dit natuurlijk uit eigen ervaring. Maar toch offer ik te vaak als eerste mijn slaap op. De gemiddelde Amerikaan krijgt door de week niet meer dan 6 uur en 51 minuten slaap, meldt Rath. Dat zal in ons land niet heel veel anders zijn. Hoe zit het met jouw uren?

Meer dan 30% van de werkenden slaapt minder dan 6 uur per nacht. Dat laatste cijfer is trouwens ook de belangrijkste aanleiding voor een burn-out. 

Rath nodigt je uit om 30 dagen de uitdaging aan te gaan. In 30 korte, goed leesbare hoofdstukken krijgt je tips aangereikt. Van daaruit probeer je van alles uit. Wat voor jou werkt, wordt vervolgens onderdeel van jouw unieke aanpak. Een tip die Rath geeft is dat de kans een stuk groter is dat je nieuwe gewoonten inslijten als je enkele van zijn ideeën met minstens een vriend/collega of huisgenoot toepast. 

Dit is een makkelijk leesbaar boek om van A tot Z door te nemen. Door de heldere indeling kan je ook prima de voor jou relevante onderdelen eruit halen. Om vervolgens alsof je toekomst ervan afhangt, direct aan de slag te gaan. Dat laatste is waar de kracht van Eet, beweeg, slaap ligt. Maar je moet natuurlijk nog wel zelf de beslissing nemen en het advies in de praktijk brengen.

Over Anke Tijtsma

Anke Tijtsma is organisatie-antropoloog en gespreksmaker bij Buro AanZet. Door middel van haar systemische blik op organisatievernieuwing stimuleert ze de veranderkracht van haar opdrachtgevers en hun medewerkers. Ze is gefascineerd door ingesleten patronen in organisaties. In haar procesmatige aanpak speelt ze met ‘maken’ en kunst. Ze heeft een voorliefde voor werken in publieke organisaties.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden