Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Anders Vasthouden - 'Met plezier gelezen'

Met plezier heb ik het boek Anders Vasthouden – 9 sleutels voor het werken vanuit de bedoeling van Wouter Hart, gelezen. Niet van kaft tot kaft, en dat hoeft volgens mij ook niet.

Rudy Kor | 13 oktober 2017 | 2-3 minuten leestijd

Op vele manieren komt namelijk dezelfde boodschap terug: zorg als organisatie voor een heldere en gedeelde visie en vervolgens vraag je als medewerker af waarom je iets doet en pas je handelen (en de structuur en systemen in de organisatie) aan op deze bedoeling en voel je er voor verantwoordelijk. Dat is in ieder geval voor mij de kern.

Door de mooie opmaak met veel ‘streamers’ in grote letters is het een handig bladerboek. Hart schrijft makkelijk en toegankelijk. Het is een ‘anekdotisch’ boek, waarbij de bewijsvoering van wat hij zegt gebaseerd is op zijn eigen ervaring als trainer, opvoeder van Jasper en Sterre en op citaten van mensen die hij gesproken heeft. Zijn voorbeelden zijn overheersend afkomstig uit de non-profit wereld, wat voor iemand zoals als ik die veel adviseert in de profit omgeving, soms vraagt om ‘omdenken’. Gezien voorgaande zal het geen verbazing wekken dat het boek geen literatuurverwijzing heeft.

Het is overbodig om de negen sleutels hier te noemen want ze staan vernoemd in het boekoverzicht dat hierboven staat. Zo duidelijk als hij schrijft, zo vaag zijn voor mij de korte omschrijvingen van de sleutels, maar dat terzijde.

In sleutel 5.3 ‘Vijf schuifjes voor passende ruimte’ (de vijf ‘schuifjes’ zijn verwachting, kaders, visie, passende ondersteuning en monitoring) vult hij eigenlijk de theorie van Situationeel leidinggeven van Hersey en Blanchard aan. Het gaat om het vergroten van de ruimte voor een medewerker, die Hart ‘opdrachtnemer’ noemt.

Over het ‘schuifje’ kaders zegt hij bijvoorbeeld dat in organisaties nu eenmaal kaders voor het handelen van medewerkers nodig zijn. Ruim geformuleerde kaders geven meer ruimte dan nauwe kaders en een ruime opdrachtformulering geeft meer ruimte dan een precieze. Een open deur, maar je moet het wel eerst gezien hebben. Tegelijkertijd geldt, ‘hoe meer het schuifje openstaat, hoe kleiner volgens hem de directe invloed van de opdrachtgever is’. Hij verwacht dat wanneer het schuifje te ver openstaat, de opdrachtgever buikpijn zal ervaren. Want gaat de opdrachtnemer wel de bedoelde invulling geven aan die vrije ruimte?

Samenvattend: een goed leesbaar boek, met origineel taalgebruik dat mij regelmatig even aan het denken heeft gezet.

Over Rudy Kor

Rudy Kor is zelfstandig organisatieadviseur en auteur van diverse managementboeken. Tot voor kort werkte hij (als senior partner) bij Twynstra Gudde. Hij startte zijn werkzame leven bij Philips in Eindhoven. Als adviseur helpt hij (project)managers bij het effectiever inrichten van hun projecten. Als veellezer wordt hij gedreven door nieuwsgierigheid en schrijft regelmatig boekrecensies. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden