Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Mens, werk en economie in het licht van de tijd

De uitdrukkingen; ‘Komt tijd komt raad’, ‘alles op zijn tijd’ en ‘de tijd vliegt’ zijn zomaar een paar voorbeelden waarin het begrip tijd centraal staat. In het boek Mens, werk en economie in het licht van de tijd, wordt een gedifferentieerde oriëntatie op tijd uitgewerkt.

Han van der Pool | 28 november 2017 | 1-2 minuten leestijd

Ideeën van invloedrijke denkers zoals o.a. Basilius, Augustinus, Einstein, Bergson, Heidegger en Dooyeweerd passeren de revue. De subjectieve, innerlijke, objectieve en kosmische tijdopvatting worden vanuit de theologie, filosofie, psychologie en economie inzichtelijk gemaakt. Onze Westerse kloktijdorientatie met als leidende principe ‘tijd is geld’ is op dit moment diep geworteld in onze maatschappij. Dit heeft beperkingen. In deze tunnelvisie van tijd wordt de veranderlijkheid en vergankelijkheid van alles niet verdisconteerd. De visie houdt onvoldoende rekening met de geschiedenis en opvattingen over de toekomst. Het is een opvatting die gericht is op winstmaximalisatie. Er wordt weinig rekening gehouden met de effecten op de lange termijn op de gemeenschap, maatschappij en het milieu. Stress, economische uitputting, roofbouw en beperkte inzet van talent zijn het gevolg.

De volgende passage in het boek maakte mij zeer nieuwsgierig naar de toekomst; ‘Wil de mens als bouwer van een menswaardige samenleving in deze context tot zingeving kunnen komen en kunnen bijdragen aan de zelfverwerkelijking van anderen, dan is de verdiscontering van een andere oriëntatie op tijd noodzakelijk. Wanneer de kloktijdoriëntatie langzamerhand getransformeerd zou kunnen worden naar een meer kwalitatieve tijdoriëntatie, kan dit de samenleving en de omgang met elkaar ten goede komen. Een nieuw mensbeeld is het gezochte gevolg. Een andere oriëntatie van tijd kan een verrijking betekenen voor onze economische principes en inzet van de mens in onze maatschappij’.

Mijn denken over tijd door het boek verrijkt. Het lezen was welbestede tijd. Het is een prachtig boekje van uitgeverij Boom met fraaie print, harde kaft en een lintje als bladwijzer. Het lijkt me een leuk relatiegeschenk in deze roerige tijden.

Over Han van der Pool

Han van der Pool is een zeer ervaren talent ontwikkeling professional. Zijn expertise is te herleiden tot kennis uit de vakgebieden arbeids- en organisatiepsychologie, organisatiekunde en projectmanagement, aangevuld met ruim vijfendertig jaar ervaring als talentmanager, trainer/coach en adviseur in het bedrijfsleven. Zijn missie is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van organisaties door het mobiliseren van het menselijk potentieel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Joyce Rupert, Joost Hengstmengel, Paul van Geest
Mens, werk en economie in het licht van de tijd

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden