Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Werken met de Omgevingswet - 'Het boek bij uitstek'

De grootste wetswijziging in de geschiedenis. Een volledig nieuwe manier van werken. Aan superlatieven geen gebrek als het om de Omgevingswet gaat.

Ruben van de Belt | 6 december 2017 | 2-3 minuten leestijd

Het is natuurlijk ook allemaal waar, maar dat hebben we inmiddels wel gehoord. Wat nu nodig is, is dat we de opgave behapbaar en overzichtelijk maken. Dat we de nieuwe vocabulaire en termen ons eigen maken, zodat we echt aan de slag kunnen en de vruchten gaan plukken van deze kentering.

Het boek Werken met de Omgevingswet van Jur van der Velde wil precies dat doen. De ondertitel belooft een praktische handleiding met tips voor het implementeren van de nieuwe wet. Daarmee wordt ook de focus van het boek duidelijk: dit is geen analyse bedoeld voor omgevingsjuristen of beleidsmatige scherpslijpers. Van der Velde geeft met dit boek de programmamanager bij een gemeente of omgevingsdienst, de breder opgeleide adviseur en ieder ander die betrokken is bij de praktische implementatie van de Omgevingswet een gereedschapskist mee om aan de slag te gaan.

Naast deze focus geeft van der Velde een helder overzicht van de opbouw, instrumenten en werking van de Omgevingswet op verschillende beleidsniveaus. Een groot gedeelte van het boek is gewijd aan de grondige bespreking van taken en bevoegdheden van overheden, hoe de overgang van het huidige omgevingsrecht naar de nieuwe situatie wordt geregeld en wat de doelen van dit alles zijn. Als jurist die adviseur is geworden, zie ik een auteur die het recht kent en doorgrondt. Maar belangrijker: bij elk onderwerp plaatst van der Velde het juridische in de bredere context van nieuwe manieren van werken, de competenties die daar voor nodig zijn en hoe dat verandertraject ingezet kan worden. Het boek sluit af met hele concrete aanbevelingen voor een veranderaanpak en het klaarstomen van een ambtelijke organisatie voor het werken met de nieuwe Omgevingswet.

Daarmee doet van der Velde recht aan de implicaties van die wet. Want het is inderdaad een volledig nieuwe manier van werken, maar die grootspraak gaat niet zonder het meenemen van ambtenaren naar die nieuwe situatie. Juist op dat punt ligt de kracht van dit boek. Iedereen die een diepgaand juridische bespreking van de Omgevingswet verwacht kan beter verder kijken, net als iedereen die meteen de sprong wil maken naar de implementatie. Maar als je wilt snappen hoe de Omgevingswet in elkaar zit en wat dat betekent voor hoe gemeenten werken, dan is dit hét boek bij uitstek.

Over Ruben van de Belt

Ruben van de Belt is adviseur bij OpMorgen. OpMorgen leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. OpMorgen is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Jur van der Velde, Annette Zebel-Vaudo
Werken met de Omgevingswet

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden