Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Management Summaries - Design thinking - Nieuwe oplossingen voor oude problemen

Er zijn talloze problemen, maar er zijn maar drie stijlen om ze op te lossen. De analytische stijl, de besluitvormingsstijl, en ten slotte de stijl van design thinking. Deze laatste stijl gaat niet uit van problemen, maar van het creëren en testen van oplossingen.

Ronald Buitenhuis | 10 april 2018 | 1-2 minuten leestijd

De stijl die architecten, ontwerpers en kunstenaars hanteren. Een architect ontwerpt geen huis louter vanuit een probleem, maar wil iets moois en nieuws creëren. De klassieke manier van denken is gericht op het zoeken naar oorzaken bij problemen en het nemen van beslissingen om die problemen op te lossen. Deze denkwijze voor oplossingen gaat uit van problemen in de bestaande wereld, maar is ontoereikend om de oplossingen van de toekomst te bedenken.

Met design thinking leer je op een heel andere manier naar problemen kijken. Door op verschillende manieren naar dezelfde situatie te kijken (door diverse frames te nemen), en niet alleen probleemgericht te denken, wordt de speelruimte om iets nieuws te creëren veel groter. De elektrische auto, de smartphone, een design stoel…. Ze zijn niet ontworpen vanuit een probleem, maar vanuit het vermogen van de mens om te creëren. Design thinking leert ons creëren. Design thinking is problemen oplossen zoals designers dat doen.

In de praktijk zal elk probleem of elke innovatie echter een combinatie zijn van de drie oplossingsstijlen. Maar organisaties zitten veelal vast in de Catch-22: ze willen vooraf weten wat een idee oplevert en wat de risico’s zijn. Met het toepassen van design thinking kom je op heel andere terreinen.

(De gehele samenvatting kunt u lezen in de mei-editie van Management Summaries.)

Over Ronald Buitenhuis

Ronald Buitenhuis is freelance journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden