Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Handboek Teamcoaching - 'Een compleet overzicht'

Dat het coachen van teams iets heel anders is dan het trainen van teams is zo’n beetje de rode draad in dit handboek van Vroemen. Niet voor niets kiest hij als subtitel ‘helpen zonder bemoeizucht’.

Annett Keizer | 18 april 2018 | 2-3 minuten leestijd

Hoe begeleid je het team in de goede richting en waar en wanneer laat je het los om zelf te ontdekken wat succesvol samenwerken is? Vroemen laat in zijn boek een diepgaand respect voor teams zien, zonder ze te overschatten. Hij pleit voor de juiste mindset van teamcoaches: bewustwording van je rol als teamcoach, de taakvolwassenheid van teams en het herkennen van problemen in teams. Zonder bemoeizucht en zonder betutteling.

Het boek is geschreven voor teamcoaches en teamleiders die niet alleen willen weten hoe ze hun rol willen en kunnen invullen, maar vooral ook behoefte hebben aan een toolbox vol praktische modellen en voorbeelden om te kunnen interveniëren. Daarbij blijft Vroemen erop hameren dat een teamcoach zich terughoudend, maar niet afstandelijk, op dient te stellen. Wat doe je wel? Wat doe je niet? Wat zijn mogelijke valkuilen in teamcoaching? Wat zijn de spelregels van de groepsdynamica in teams? In alle twaalf hoofdstukken spreekt hij, vanuit zijn jarenlange expertise, de lezer rechtstreeks aan op deze do’s and dont’s.

Zoals je in een handboek mag verwachten vind je ook de meest praktische informatie over de werkwijze van een teamcoach. Regelmatig diept Vroemen modellen en werkvormen uit aan de hand van korte beschrijvingen en praktische tips, adviezen en eigen inzichten en meningen. ‘Een goede teamcoach kan spelen en jongleren met minstens tien modellen’, zegt de auteur. Daarmee pleit hij voor het flexibel omgaan met modellen: als het ene niet bevalt, gebruik dan het andere, maar doe het wel bewust want dat maakt je een professioneler teamcoach dan iemand die alleen op intuïtie en gevoel afgaat. In het boek beschrijft Vroemen verschillende modellen en technieken. Van Roos van Leary tot dramadriehoek en Voice Dialogue tot zijn eigen modellen als het Teamwiel en het Coachwiel. Dat zijn eigen mening doorklinkt in zijn beschrijving over teamroltesten gebaseerd op kleurentheorieën is wel een verademing. In een land waarbij vele professionals zijn ingedeeld in rood, groen, geel of blauw zegt Vroemen dat met de kleurmodellen mensen worden gereduceerd tot een schilderij van Mondriaan. Heerlijk relativerend!

Handboek Teamcoaching leest makkelijk, terwijl het toch alle ingewikkelde processen rond teamontwikkeling beschrijft. Dat geldt voor De term ‘handboek’ is dan ook niets teveel gezegd, want dit boek geeft een compleet overzicht van alles waar een teamcoach tegenaan kan lopen. Het leest makkelijk, terwijl het toch alle ingewikkelde processen rond teamontwikkeling beschrijft. Vroemen doet dat met veel aandacht voor de onderstromen in groepsprocessen en zelfs aandacht voor de samenwerking in zelfsturende en virtuele teams. Als teamcoach is veel informatie in het boek misschien al wel bekend, maar is het absoluut een aanrader om die nog eens goed door te lezen in de woorden en met toevoegingen van Martijn Vroemen als ervaren, realistische teamcoach.

Over Annett Keizer

Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden