Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Handboek Teamcoaching - 'Een fraai en supervolledig boek'

Een fraai en super volledig boek over hoe je teams kunt coachen. De ervaring van de schrijver, Martijn Vroemen, voel je op iedere bladzijde. Dat is fijn want het maakt dat ik vrijwel alles geloof wat ik in dit boek lees.

Anke Tijtsma | 1 juni 2018 | 2-3 minuten leestijd

Overigens is dat niet wat de schrijver pretendeert. Vroemen zegt daarover: ‘Ik vertel wat werkt, niet wat waar is. Dit is een boek gebaseerd op de praktijk’.

Vroemen is in dit boek zeer volledig. Er passeren enorm veel onderwerpen de revue. Gelukkig kan je de onderwerpen die hij beetpakt ook los van elkaar lezen. Zelfs door elkaar is geen probleem. De verwijzingen in de tekst zijn logisch. En zoek je heel gericht iets over bijvoorbeeld de onderstroom in een team, dan word je via het register achterin het boek meteen naar de juiste pagina’s verwezen.  Volgens Vroemen is er bij coaching van groepen altijd gelijkwaardige aandacht nodig voor zowel het team als voor het doel (oftewel de taak). Logisch maar toch waardevol om kort bij te stil te staan als je werkt met een (nieuw) team.

Het boek is geschreven voor mensen die al ervaring hebben met het begeleiden van groepen en teams. Wil jij dat meer coachend gaan doen? Dan is dit boek vast ook geschikt voor jou. In elk van de 12 hoofdstukken behandelt Vroemen een ander onderwerp. Daar doorheen geweven zijn drie hoofdthema’s aan te wijzen: diagnose, interventie, reflectie. Die drie vormen de basis/bouwstenen voor het werk van een coach. En daarnaast behandelt Vroemen vier ankers: contact, contract, containment en context - de vier C’s. Hij behandelt een figuur die uit deze elementen bestaat en het Coachwiel wordt genoemd. Diagnose gaat over wat er speelt en hoe dat zo is gekomen in het verleden. En daarbij kijk je terug op hoe iets is ontstaan en waar je naar toe wilt. De stap die volgt zijn de interventies. Die gaan over doen of heel bewust iets niet-doen. Je aanwezigheid als coach is trouwens ook een interventie. Die stap speelt zich af in het hier en nu. En dan nog de reflectie: die gaat over het team en jijzelf. Je zet dan als het ware even de sessie/het gesprek stil. Voor de beknopte uitwerking van de vier welbekende C’s verwijs ik je naar het boek. Waar je achterin ook verwijzingen vindt naar gebruikte literatuur van oa . Argyris, David Schon en Karl Weick. Ook boeiend is de figuratieve schets van ‘kaders’ en de geschetste doel-plan matrix die Vroemen daarna toelicht.

Als je zoekt naar werkvormen dan ben je in dit boek niet aan het goede adres. Vroemen veronderstelt dat je die als coach al beheerst. Erg fraai zijn overigens de originele Haiku gedichten aan het begin van ieder hoofdstuk. Die zetten aan het denken en spreken tot de verbeelding. Zelfs deze recensie kan opeens niet zonder. Uit mijn pen rollen deze woorden.

Buiten schijnt de vurige zon

een praktijkgericht betoog voedt de coachende lezer

alle pagina’s vlammen

Over Anke Tijtsma

Anke Tijtsma is organisatie-antropoloog en gespreksmaker bij Buro AanZet. Door middel van haar systemische blik op organisatievernieuwing stimuleert ze de veranderkracht van haar opdrachtgevers en hun medewerkers. Ze is gefascineerd door ingesleten patronen in organisaties. In haar procesmatige aanpak speelt ze met ‘maken’ en kunst. Ze heeft een voorliefde voor werken in publieke organisaties.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden