Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren is een beknopt overzicht dat Martine Vecht zelf beschrijft als ‘een opfrisser voor de een, een woordenboek voor de ander en een richtingwijzer voor een volgende lezer.’ Zelf ben ik vooral benieuwd of ik er in de praktijk direct mee aan de slag kon.
Normaal gesproken lees ik een boek eerst helemaal uit, in de door de schrijver aanbevolen volgorde. In het geval van het ABC, kwam ik er na enkele pagina’s achter dat dit boek zich hier eigenlijk niet voor leent. Martine slaat de spijker op zijn kop: het is vooral een naslagwerk en wie meer wil, kan met haar verwijzingen zelf de verdieping opzoeken. Daarom besloot ik het anders aan te pakken dit keer, en kwam via een omweg bij een positief resultaat.
Ik heb een collega, die erom bekend staat wel eens in de war te raken van data en cijfers. Toevallig is ze op dit moment ook nog een scriptie aan het schrijven, een baby aan het verzorgen en natuurlijk gewoon haar werk aan het doen. Tijd voor wat hulp in organiseren en plannen dus. Ik ga met het ABC naast haar zitten in de hoop haar een goede tip te kunnen geven.
Ik begin bij de inhoudsopgave voorin in het boek. Hier staan de drie hoofdthema’s uit de titel, die elk weer in twee categorieën zijn onderverdeeld. Zo heeft plannen bijvoorbeeld ‘timemanagement’ en ‘prioriteiten stellen’. Vervolgens staat er op alfabetische volgorde welke technieken er onder die categorie vallen. Hier vind ik de eerste hindernis. Want wat is nu precies haar probleem? Na enig doorvragen kies ik ‘Organiseren – Systematisch werken – Slimmer werken’. Op de corresponderende pagina verderop in het boek vind ik een duidelijke uitleg over wat slimmer werken precies is, hoe je het gebruikt en waar ik meer kan lezen. Een van de tips luidt ‘organiseer eens een korte kennissessie tijdens de lunch’, met als doel tips uit te wisselen met collega’s. Leuk idee, maar is mijn collega hier nu direct mee geholpen? Niet echt, dus ik zoek verder.
Terug naar de inhoudsopgave. Ditmaal probeer ik het via ‘Plannen – Timemanagement – Getting Things Done (GTD)’. Het valt me nu ook op dat sommige van de titels cursief zijn, en andere niet. Het blijkt dat de cursief geschreven titels alleen kleine kaders binnen een ander hoofdstuk zijn, omdat ze te klein zijn voor een eigen hoofdstuk, maar wel belangrijk genoeg om te noemen. Het duurt even voor ik dit door heb, maar op zich klinkt het logisch. In het hoofdstuk zelf echter, heb je niet alleen te maken met kaders. De tekst bij GTD staat ook nog eens vol met vetgedrukte woorden, die elk weer achterin het boek zijn terug te vinden in de index. Achter elk staan meerdere paginanummers, waar je dit begrip in het boek kunt terugvinden. Bijvoorbeeld Minddump. Hier wordt blijkbaar op 3 verschillende pagina’s melding van gemaakt. De eerste die ik opzoek, voordat ik verder kan lezen in GTD, blijkt naar de pagina te verwijzen waar ik al was. Daarna is het gokken welk van de twee overgebleven paginanummers dan het echte hoofdstuk over minddump heeft, en welke ook slechts een verwijzing.
Op dit punt gaat het me duizelen. Tel hier bij op dat in het hoofdstuk GTD wel 9(!) vetgedrukte verwijzingen staan, en het doolhof is compleet. Na een kwartiertje voel ik me ongeorganiseerder dan ooit en heb ik een boek vol boekenleggers om vooral maar bij te houden waar ik gebleven ben. Ik stop het boek onderin mijn tas en laat het daar een paar dagen onaangeroerd zitten, voordat ik weer een poging waag.
Is hiermee het verhaal klaar? Gelukkig niet. Dat het geen doorleesboek is, en geen EHBO-kit bij organisatieproblemen, wil niet zeggen dat het geen waardevolle aanvulling op je boekenkast is. De technieken waarover ik gelezen heb, heb ik nu paraat. Wanneer ergens een andere techniek benoemd wordt, kan ik met behulp van het ABC snel achterhalen wat de strekking is, en bij interesse heb ik direct mijn verwijzing om door te lezen. Je zou hem zelfs goed kunnen inzetten om coachees snel te laten beoordelen of een door jou aangeraden techniek ze aanspreekt. Mogelijkheden te over.
Zolang je oplet dat je door de bomen het bos niet uit het oog verliest, raad ik hem aan als, inderdaad, een opfrisser, woordenboek of richtingwijzer.
Veerle Kik is opleider klantcontact bij UWV. Zij geeft opleidingen aan nieuwe medewerkers in wetskennis, communicatie en systeemtrainingen. Daarnaast verzorgt zij trainingsdagen communicatie voor ervaren medewerkers door het land.
Over Veerle Blajic-Kik
Veerle Blajic-Kik is opleider klantcontact bij UWV. Zij geeft opleidingen aan nieuwe medewerkers in wetskennis, communicatie en systeemtrainingen. Daarnaast verzorgt zij trainingsdagen communicatie voor ervaren medewerkers door het land.