De mobiele telefoon is inmiddels niet meer alleen bedoeld voor bellen. Denk aan navigatie, whatsapp, Internet, gamen, facebooken, instagrammen et cetera. Door deze groei in functionaliteiten (die inmiddels ook bestaande werkwoorden zijn geworden) wordt de mobiele telefoon steeds meer een onmisbaar onderdeel in ons leven. Zodanig onmisbaar dat we er verslaafd aan zijn geraakt. Loop maar eens rond in het centrum van een stad. Ik denk dat je constateert dat er meer mensen op hun mobiele telefoon kijken dan in gesprek zijn met elkaar. Catherine Price heeft dit ook geconstateerd, ook bij haarzelf, en heeft een methode ontwikkeld om van deze verslaving af te komen en te werken naar een gezonde relatie met je smartphone. Deze methode is beschreven in het boek Ik maak het uit! met als ondertitel ‘een gezonde relatie met je smartphone in 30 dagen’. Belangrijk is een gezonde relatie, in tegenstelling tot veel verslavingen zoals alcohol en drugs, kun je een telefoon vaak niet afzweren.
Het boek begint met een ludieke open brief van de schrijfster aan haar telefoon. Het is een soort liefdesbrief, maar een die eindigt met een voorgenomen scheiding. In de inleiding wordt de achtergrond en herkomst van de verslaving aan je telefoon beschreven. Deze inleiding bevat een interessante verslavingstest, met 15 vragen, waarmee je de mate van verslaving kunt meten. Over de scores kun je discussiëren, bij 5 vragen met ‘ja beantwoorden is er al sprake van problematisch of dwangmatig gebruik.
De rest van het boek bestaat uit twee delen: ‘wakker worden’ en ‘uit elkaar gaan’.
Het eerste deel gaat over het bewust worden van je probleem. Het beschrijft onder andere waarom een telefoon ontworpen is om ons verslaafd te maken. Het is immers doping voor je brein, het geeft een kortstondig moment van geluk als je weer iets nieuws hebt gezien. En geeft daarmee een trigger om daar weer naar op zoek te gaan. Daarnaast verandert een telefoon je brein, het verkort je aandachtsspanne en hierdoor gaat de focus in je hersenen anders zijn. Het verkort je slaap, geeft meer stress et cetera. Alle slechte aspecten van een verslaving komen aan bod. Na het creëren van de noodzaak tot veranderen geeft de schrijfster aan hoe zij de verandering gedaan heeft en hoe ze een methode ontwikkeld en getest heeft.
De daadwerkelijke methode wordt beschreven in deel 2 ‘Uit elkaar gaan’. Dit bevat een stappenplan hoe je in 30 dagen tot een gezonde relatie komt. Dit varieert van het verwijderen van alle apps zoals Facebook en Instagram tot het installeren van een nieuwe app waarmee je het gebruik van je telefoon inzichtelijk maakt. De acties zijn op dag basis beschreven en werken toe naar een telefoonloos weekend. Dit is na 20 dagen een zogenaamde proefscheiding, waarin je de telefoon afzweert. Vervolgens ga je doelen stellen qua telefoongebruik en wordt geprobeerd om een goede modus te vinden in het telefoongebruik.
Hoewel ik zeker niet zo verslaafd ben als in het eerste deel van het boek beschreven wordt, merk ik ook dat een gezondere relatie met de smartphone wenselijk is. Ik heb inmiddels een aantal stappen gevolgd en ben bij het afkickweekend. Dat is me zeer goed bevallen, ga ik zeker vaker doen. Een dag geen telefoon/smartphone vergt wat voorbereiding, maar geeft zeker rust… Op naar een gezonde relatie tussen mens en telefoon!
Jan Hoogstra is zelfstandige, IT-consultant. Hij voert opdrachten uit op het gebied van beoordeling en advisering over IT-gerelateerde onderwerpen in de zorgbranche. Zo is hij programmamanager, projectmanager en adviseur op het gebied van bijvoorbeeld IT-strategie en pakketselecties.
Over Jan Hoogstra
Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.