Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Perspectieven op veranderen - 'Een interessant boek en prima hulpmiddel'

Perspectieven op veranderen is opgebouwd uit bijdragen in hoofdstukken van toonaangevende Nederlandse deskundigen op dit vakgebied.

Edwin Tuin | 6 september 2018 | 1-2 minuten leestijd

Jaap Boonstra schrijft over succesvol veranderen, Rob van Es over diagnosticeren, Henk Volberda over flexibele ondernemingsvormen, Hans Vermaak over veranderstrategieën, Léon de Caluwé over interveniëren, Dianne den Hartog over draagvlak, Kilian Bennebroek Gravenhorst over weerstand en André Wiersma over co-creërend veranderen. De auteurs hebben met elkaar al snel 200 jaar (wetenschappelijke) kennis over veranderen en dat blijkt uit de inhoud, want dit boek bevat ontzettend veel informatie om verandering te duiden. In ieder hoofdstuk is de kern compact beschreven waar een boek op zichzelf per hoofdstuk niet zou misstaan.

Het boek heeft een analytische insteek en zal vooral de liefhebber van conceptuele, theoretische en structurele beschouwingen op veranderen aanspreken. Zo worden o.a. ‘drukken’ van veranderstrategieën, ordening van interventies, weerstand in verschillende contexten en interventies geordend naar denkpatronen behandeld. Dit boek staat boordevol theorie en duiding aangevuld met diverse casussen en voorbeelden. Tot de verbeelding sprekende verhalen of ‘success stories’ – wellicht te Amerikaans - ontbreken.

Het boek is klassiek van aard met veel kenmerken van een top down gedreven verandering, aandacht voor control en realiseren van centraal gestelde doelstellingen. Onderwerpen als cultuur, een steeds groter struikelblok bij verandering – en andere gerelateerde aspecten van verandering zoals bijvoorbeeld Agile, Design Thinking, Appreciative Inquiry worden niet uitgewerkt. Aanvulling met dit soort onderwerpen had nog meer perspectief op uitdagingen bij veranderen geboden.

Het boek had beknopter en krachtiger kunnen zijn als een opzet rond thema’s (in plaats van auteurs) was gekozen. Dan was de inhoud beter op elkaar afgestemd en dat had de leesbaarheid vergroot. Zo schrijft Rob van Es in hoofdstuk 2 over diagnosticeren en Hans Vermaak in hoofdstuk 4 over valkuilen daarbij.

Samenvattend is Perspectieven op veranderen een interessant boek en een prima hulpmiddel voor de liefhebber van een conceptuele blik bij reflectie op verandering. Dit boek misstaat niet in de boekenkast van eenieder die duiding en leiding geeft aan strategische verandertrajecten.

Over Edwin Tuin

Edwin Tuin is veranderspecialist, universitair gastdocent Organisatietransformatie, eigenaar van adviesbureau De Veranderstrateeg en auteur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Jaap Boonstra, Deanne den Hartog, Léon de Caluwé
Perspectieven op veranderen

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden